Detalj na ruci razotkrio reketiranje: Kako su pali “prljavi” inspektori u Budvi

V. Kadić

04. 11. 2019. u 08:41

Детаљ на руци разоткрио рекетирање: Како су пали “прљави” инспектори у Будви

Ivica Stanković

Nakon ostavke ministra Pavla Radulovića, uhapšeni državni službenici osumnjičeni za reketiranje

SAT s minijaturnom kamerom na ruci investitora Boška Nenezića, koga su, navodno, reketirala dvojica građevinskih inspektora Zoran Bošković i Vladan Juretić u Budvi, "otkucao" je ove državne službenike, koji su u međuvremenu uhapšeni i saslušani u tužilaštvu, gde im je određeno zadržavanje. Oni se sumnjiče da su učinili krivično delo primanje mita. U emitovanom snimku prikazuje se kako građevinski inspektori navodno reketiraju investitora, koji im ispod kafanskog stola predaje pet hiljada evra, kako bi u Budvi mogao da nastavi da gradi objekat. Skandal koji je video celi region nije mogao da istrpi ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji je dan kasnije podneo ostavku.

U međuvremenu je v. d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković zatražio od rukovodilaca Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da mu hitno dostave izveštaje o postupanju u predmetu povodom korupcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

- Ukoliko se utvrde propusti, zbog toga će se snositi odgovornost - kažu u VDT.

Prema nepotvrđenim informacijama, Bošković zbog lošeg zdravlja nije mogao da iznese odbranu, dok je Juretić, navodno, negirao krivicu i rekao da im je sve namešteno, jer nisu bili na službenoj dužnosti, kao i da su snimci iskidani i da je istina sasvim drugačija.

Ostavku ministra Radulovića pozdravio je i Demokratski front, pozivajući da isti čin naprave premijer Duško Marković, kao i v. d. VDT Ivica Stanković i SDT Milivoje Katnić.

- Zataškavanjem ovog krivičnog dela oni su postali direktni saučesnici u njegovom izvršenju. Na njima je da objasne kako je snimak korupcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma postao dokaz za Tužilaštvo, a snimci na kojima se jasno vidi Migo Stijepović i koverta nisu dokaz - naveo je DF.

Za Građanski pokret URA pomenuti video-snimak predstavlja sliku i priliku "trulog, ustajalog i korumpiranog sistema". Dok DCG ocenjuje da je ogledalo današnje Crne Gore.

Boško Nenezić

IZBOR VDT

ZA izbor vrhovnog državnog tužioca prijavila su se dva kandidata - Blagota Mitrić i Danijela Marković. Iako se kandidati mogu prijaviti još samo danas, kada ističe rok, neizvesno je da li će oni biti izabrani na tu funkciju.


NASLEDNIK

ZA mesto bivšeg ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića pominje se više kandidata, a kao najozbiljnije ime je Ivana Vojinović, generalna direktorka Direktorata za životnu sredinu. Ona funkciju pomoćnika ministra za oblast životne sredine i klimatskih promena obavlja već osam godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije