PRIČA o Mojkovcu kao gradu u koji se ne svraća, uvek mi je smetala, jer do devedesetih godina, Mojkovac je bio pravi industrijski grad. Gašenje industrije, pre svega Rudnika olova i cinka "Brskovo" i Drvnog kombinata "Vukman Kruščić", ostavilo je ekonomsku pustoš, ali i opasnu deponiju na 20 hektara, sa 2,5 miliona tona, punu teških metala. Sada, dve decenije kasnije, u Mojkovcu se realizuje 11 projekata, od kojih je samo Ski-centar "Žarski" "težak" oko 30 miliona evra, a od proleća, svaki investitor koji dođe pod najpovoljnijim uslovima u "Biznis zonu Babića polje", dobiće subvenciju od po 10.000 evra za svako radno mesto, bespovratno! Uz to biće oslobođen lokalnih komunalija, uz zakup po simboličnim cenama.

Ovo, za "Novosti", kaže predsednik opštine Mojkovac Ranko Mišnić, koji je posle višedecenijskog haosa u Komunalnom preduzeću "Gradac", "skockao" firmu, i sa lokalnom upravom uz pomoć Vlade, "isušio" deponiju, na kojoj su sada sportski tereni, među kojima i onaj za golf, a tradicionalna manifestacija "Otkos za ponos" okupi i više od 200 kosača iz regiona.

PROČITAJTE JOŠ:
Ponosni na Janka i Mojkovac

- Mojkovac je sada ekološki najčistija sredina u Crnoj Gori, tvrdi Mišnić i uz to navodi podatak da minulog leta dva i po meseca u hotelima i privatnom smeštaju nije bilo slobodnog kreveta. - Pored Sabornog hrama gradiće se hotel "Interkontinental grupe". Invesitori prepoznaju kvalitet i dolaze. Mi i Vlada želimo da menjamo stvari.

Vraćajući se na priču o "projektu veka" za Mojkovac, Mišnić kaže da je za godinu dana uloženo četiri miliona evra u putnu infrastrukutru, izabran je izvođač radova na žičari, što košta devet miliona evra...

- Imaćemo 11,5 kilometara staza. Ne narušavamo biodiverzitet, nema seče šume zbog toga, jer se radi o livadama. Povezaćemo "Žarski" i Ski-centar "Cmiljača" na bjelopoljskoj strani Bjelasice, gde se, takođe, ubrzano gradi. To su nova, realna, radna mesta - kaže Mišnić.

"EKOLOŠKI" KROMPIR

DOBIĆEMO novi put do Prošćenja i nova radna mesta. To očekujemo i od saradnje sa kompanijom "Kanaan" iz Donjeg Miholjca. Neće se kod nas, kao što se pisalo, proizvoditi čips, jer ne možemo proizvesti neophodne količine krompira, ali, u Mojkovcu će se praviti drugi proizvod na bazi krompira, a proizvodnju konzumnog krompira investitor će sa 10-15 tona po hektaru, podići na 30 tona. Osniva se firma "Kanaan Mojkovac", koja će se baviti za početak ekološkom proizvodnjom krompira. Ovih dana počinje oranje prvih osam hektara, kaže Mišnić.

ARŠINI

TAČNO je, premijer Duško Marković je moj školski drug. Naš je Mojkovčanin, ali, imamo isti tretman kao i druge sredine. Imaš projekat - imaš podršku. Drugih aršina nema, kaže Mišnić.