Privrednici gluvi za potrebe slepih

Z. Z.

03. 10. 2019. u 13:28

Привредници глуви за потребе слепих

Goran Macanović Foto Savez slepih

Predlog zabrane štampanja deklaracija na Brajevom pismu uznemirio građane koji ne vide. Macanović: Reč je o 1.200 artikala koji se koriste za ličnu higijenu i čišćenje prostora

SLEPI u Crnoj Gori su na nogama! Privredna komora je uoči sednice Skupštine Crne Gore, koja se očekuje za desetak dana, inicirala da se u okviru izmena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača nađe njihova inicijativa da se izbriše član zakona koji propisuje štampanje deklaracija na Brajevom pismu na 1.200 proizvoda. Razlog je, kako su predočili, što je to skupo i neodrživo za privredu jer je reč o milionskim izdacima.

U Savezu slepih očekuju da će poslanici imati sluha za njihove potrebe i da neće podržati zahtev Privredne komore. Goran Macanović, predsednik Saveza, tvrdi da štampanje nije skupo.

- U Crnoj Gori ima pet štamparija na Brajevom pismu. Već su sklopili ugovore i već duže štampaju za proizvođače u Srbiji, Sloveniji i BiH - navodi Macanović.

PROČITAJTE JOŠ - UHAPŠEN PIROMAN: Rasvetljeno paljenje vozila u Tuzima

On dodaje da Savez ima kapacitete u štamparijama, ali je problem, kako ističe, što crnogorski trgovci samo pod pritiskom inspekcija odluče da naruče i obeleže proizvode na Brajevom pismu. Naglašava da jedna nalepnica na Brajevom pismu košta od jedan i po do 2,8 centi, pa je trošak za trgovce, ističe, simboličan.

- Konkretno za 33 meseca od početka primene Pravilnika o deklarisanju proizvoda obeleženo je 3,3 miliona proizvoda. Reč je o nalepnicama na kojima je naziv proizvoda na Brajevom pismu - poručio je Macanović. - Uz to, odštampano je i 200.000 brošura na kojima je prateće uputstvo o svojstvima i kvalitetu proizvoda. Kada se sve sabere, to je trošak za trgovce za gotovo tri godine 77.000 evra. Tu je važno napomenuti da je u to uključen i iznos, odnosno 20.000 koji su inkasirali dobavljači iz Slovenije, Srbije i BiH. To znači da je trošak domaćih trgovaca za 33 miliona deklaracija bio oko 57.000 evra. Toliko o milionskim troškovima koje pominje Privredna komora.

Foto Skupština

NIJE SVE NA PRODAJU

PRIVREDNICI su ponudili da ih oslobode obaveze deklarisanja na Brajevom pismu. Oni bi, zauzvrat bili spremni da plaćaju neki dodatni porez koji bi išao u Savez slepih - dodaje Macanović. - Nije reč o novcu, ima stvari koje se ne mogu platiti, a to je samostalan život slepih i slabovidih.


ŠAMPON ILI SONA KISELINA

SVAKO u kući ima bar jednu kutiju lekova. Na svakoj je naziv odštampan na Brajevom pismu. Na početku su i farmaceuti bili protiv, a danas je to uobičajeno. Mogu li ljudi shvatiti šta to nama znači. Zamislite kako se osećam kada uđem u kupatilo i uzmem flašu i pročitam da je reč o šamponu, a ne na primer o sonoj kiselini. U tom slučaju ne moram da tražim pomoć mojih članova porodice - ispričao je Macanović, i zaključio je da je uveren da će Zakon i Pravilnik ostati na snazi, jer je reč o ljudskom pravu, ali i lakšem životu slepih i slabovidih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije