ZAVOD za zapošljavanje je u poslednjih pet godina u projekte zapošljavanja osoba sa invaliditetom (OSI) uložio 13,5 miliona evra i na taj način uključio na tržište rada hiljadu osoba sa invaliditetom. To je na završnoj konferenciji "Perspektive zapošljavanja OSI i primene dobrih praksa" saopštio Suljo Mustafić, direktor Zavoda.

- Pre pet godina objavili smo prvi poziv, a do danas još sedam. Preko tih projekata zaposlili smo 1.012 ljudi od kojih je 40 odsto kasnije produžilo ugovor o radu. Danas imamo 660 poslodavaca koji su ostvarili pravo na subvenciju zarade jer su zaposlili osobu sa invaliditetom - naveo je Mustafić.


PROČITAJTE JOŠ: Maloletna ćerka "skriva" kvadrate

Prvi čovek Zavoda je istakao i to da im je tokom realizacije programa bila veoma važna saradnja sa nevladinim organizacijama, koje su, kako je rekao, stvorile trajna partnerstva i uticale da se proširi krug poslodavaca koji su pružili šansu osobama sa invaliditetom da prođu programe obuke, a kasnije i nađu posao.

- I Zavod za zapošljavanje stalno se trudi da inovira programe koji će obezbediti prilagođavanje tržištu rada, da im damo šansu da steknu praktična znanja i na taj način povećamo njihovu zapošljivost - istakao je Mustafić, dodajući da je ta institucija otvorena za sva preduzeća, nevladine organizacije, i sve koji imaju ideje za kreiranje novih projekata za brže uključivanje OSI na tržište rada.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, ocenila je da su osobe sa invaliditetom na vrhu lestvice diskriminisanih, što su potvrdila i istraživanja iz prethodne godine koja su pokazala da su sada iza Roma i LGBT zajednice.

- Zato je zadatak svih u crnogorskom društvu da obezbedimo njihov bolji položaj i pre svega zapošljavanje, jer je to preduslov za ostvarivanje ostalih prava - poručila je Uljarevićeva.


PROČITAJTE JOŠ: "Panonika" pesmom okupala Boku

VEĆA DISKRIMINACIJA

IZ institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda je saopšteno da više od 60 odsto OSI živi u siromaštvu, da još nije obezbeđen pristup brojnim ustanovama, te da je zaštitnik ljudskih prava i sloboda prošle godine primio 17 prijava o diskriminaciji ili desetak više nego godinama ranije.