Profesorka plagijator 97,77 odsto

I. D. S.

17. 09. 2019. u 14:28

Професорка плагијатор 97,77 одсто

Bojana Lakićević Đuranović / Foto in4s.net

Komisija Pravnog fakulteta u podgorici donela zaključak u slučaju Bojane Lakićević Đuranović; Preuzela deo specijalističkog rada studenta Đorđija Drinčića, kome je bila mentor

KOMISIJA Pravnog fakulteta u Podgorici donela je zaključak u kojem se navodi da je vanredna profesorka Bojana Lakićević Đuranović plagirala rad svog bivšeg studenta Đorđija Drinčića. On je specijalistički rad odbranio u junu 2018, a njegova tadašnja mentorka Lakićević Đuranović ga je pola godine kasnije, u decembarskom izdanju časopisa "Pravni život", objavila pod svojim imenom.

- U tekstu vanredne profesorke Bojane Lakićević Đuranović pod nazivom "Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primeni prava EU - primeri iz prakse", objavljenog u naučnom časopisu "Pravni život" Udruženja pravnika Srbije, u odnosu na specijalistički rad "Uloga i značaj suda u tumačenju i primjeni prava EU" studenta Đorđija Drinčića, preuzet je deo tuđeg autorskog dela bez označavanja autora u procentu od 97,77 odsto - navodi se u zaključku Komisije.

U izveštaju je naznačeno i da komisija nije mogla da konstatuje koautorstvo. U publikaciji u kojoj je objavljen predmetni rad to nije ni navedeno, niti je za to postojala pisana saglasnost studenta, niti je to zatraženo u proceduri koja je predviđena pravilima časopisa. Zahtevi za koautorstvo usledili su nakon objavljivanja članka, godinu nakon slanja predmetnog članka redakciji "Pravnog života".

- Student Drinčić navodi da je rad pripremao i branio u junu 2018. pod mentorstvom Bojane Lakićević Đuranović. Naveo je da je na njegov predlog profesorka odobrila temu rada, vratila na korekciju, predložila dodatnu literaturu i dopunu novim slučajevima - navodi se u izveštaju Komisije. - Nakon saznanja i uvida u časopis "Pravni život", utvrdio je da je rad objavljen pod nazivom i autorstvom prof. Lakićević Đuranović, zapravo njegov specijalistički rad. Drinčić navodi da su mu Bojana Lakićević Đuranović i profesor Pravnog fakulteta Ranko Mujović sugerisali da se obrati redakciji časopisa sa zahtevom da mu se prizna i objavi koautorstvo u ovom radu. Međutim to nije prihvaćeno, jer prema pravilima ovog časopisa, to je moralo biti urađeno u propisanom postupku pre objavljivanja rada, uz pisani zahtev i saglasnost koautora, što je u ovom slučaju izostalo.

Pravni fakultet, Foto Univerzitet CG

Profesorka optužena za plagijat u svom izjašnjenju pred komisijom odbacila je navode u vezi sa kršenjem akademskog integriteta. Ona tvrdi da metodologija izrade, navođenje i mentorskog i studentskog imena na naslovnoj strani govori da specijalistički rad ne može biti samostalan, da nije autorsko delo, niti naučni rad. U odnosu na objavljeni članak u beogradskom časopisu, Lakićevićeva tvrdi da nije plagijat, već koautorski rad.


PROČITAJTE JOŠ - MARKOVIĆ O KNEŽEVIĆEVOM SNIMKU: Što pre da se reši slučaj navodne korupcije u Vrhovnom državnom tužilaštvu


Kako je navela, prilikom slanja članka nenamerno je izostavila ime koautora. A grešku je zajedno sa kolegom Drinčićem pokušala da otkloni i uputila zahtev za ispravku u julu 2019. Takođe je izjavila i da je rad usmeno predstavila na konferenciji Kopaoničke škole prava u decembru 2018.


OBRAZLOŽENjE VREĐA ZDRAV RAZUM

PREMA rečima direktorke NVO Centar za građansko obrazovanje, Daliborke Uljarević (na slici), obrazloženje koje je Bojana Lakićević Đuranović dala Komisiji "vređa zdrav razum".

- To ukazuje i na to da je ona nedostojna rada na UCG, odnosno da se mora hitno izmestiti iz akademske sfere. Uostalom, ona je to sama potvrdila, kako plagiranim radom tako i obrazloženjem koje je uputila Komisiji - kazala je Uljarevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)