ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


ZAUSTAVIMO mržnju, a upoređivati današnju Hrvatsku sa NDH je nedopustivo - poruka je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na prvoj sednici vlade posle letnjeg odmora. U usijanoj atmosferi, koju su stvorili organizovani huligani koji se predstavljaju kao navijači splitskog Hajduka iz navijačke grupe "Torcide", hrvatski premijer odbacio je i teze koje je izneo Milorad Pupovac - da je Hrvatska faktor nestabilnosti na jugoistoku Evrope. Rekao je da je moderna Hrvatska utemeljena na Domovinskom ratu i da je nastala zahvaljujući odvažnosti i hrabrosti branitelja.

Pročitajte još: HRVATSKOM ISTORIČARU PRETE SMRĆU: Šteta što si živ, idi u četničku Srbiju!

- Naš međunarodni položaj nikada nije bio bolji nego sada - tvrdi Plenković, uz isticanje da sadašnja vlast "vodi politiku dobrosusedskih odnosa i rešavanja svih nerešenih pitanja iz vremena velikosrpske agresije i politike Slobodana Miloševića, ali na civilizovan način".


U poslednje četiri godine zabeleženo je 1.376 napada na Srbe u Hrvatskoj, što demantuje podatke nekih hrvatskih političara koji žele da umanje pogoršavanje odnosa prema srpskoj manjini. Prošle godine svakog dana je bilo više od jednog napada na Srbe, a ukupno ih je bilo 381.

PARAVOJNO KRILO Dok se nastavlja privođenje nasilnika koji su upali u kafić u Uzdolju, splitska "Slobodna Dalmacija" piše da "Torcida" očito ima "paravojno krilo". Mediji podsećaju da su nasilnici došli organizovano, u pet automobila, kao timovi kojima je cilj da istuku Srbe. Ista ta "Torcida" legitimno bira vođstvo Hajduka i Upravu.

Da se o pokušajima rehabilitovanja NDH i ne govori, jer je dugo u vladi sedeo bivši ministar Lovro Kuščević, koji je u raskošnoj vili koju je iznajmljivao turistima držao fotografiju Ante Pavelića. Aktuelni ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković smatra da ne treba stvarati atmosferu da tu caruju nacizam i fašizam. Pozvao je da se ne koristi pozdrav "Za dom spremni", s tim da se na komemorativnom prostoru gde se nalaze pripadnici HOS-a taj ustaški pozdrav ipak može uzvikivati!

U atmosferi često dvoličnog ponašanja hrvatskih političara, čeka se odluka SDSS-a o daljem učešću u vladi. Iako je SDSS najavio obraćanje javnosti, to je odloženo. Klub poslanika SDSS pohvalio je brzo i efikasno postupanje državnih institucija da se pronađu napadači na Srbe u Hrvatskoj, ali i upozorio na medijsku kampanju koja se vodi protiv žrtava napada i same stranke.

Od pretnji nije izuzet ni jedan od vodećih hrvatskih istoričara Hrvoje Klasić:

- Političari nas uveravaju da je stanje u Hrvatskoj normalno i da institucije funkcionišu. A ja kao Hrvat, branitelj, koji pripadam privilegovanoj većini i doktor istorije moram da strepim za svoju bezbednost - kaže Klasić.

Pročitajte još: Huligani iz Splita celog leta putuju obalom da tuku Srbe

On podseća da su ulice i trgovi u Hrvatskoj nazvani po ustaškim zločincima, dok napadači ne završavaju u zatvoru već postaju heroji, a zločinački se režimi proglašavaju patriotskim.

- U takvoj atmosferi verbalna agresija je početak koji prerasta u onu fizičku, što se videlo na Braču, u Kninu i Splitu - zaključuje Klasić.

NOVE PRETNjE

Na adresu Srpskog nacionalnog veća je stigla još jedna pretnja Marka Zidariča koji, uz niz vulgarnih psovki, poručuje da uskoro kreću protesti, posle kojih SNV i Srba neće biti. Pretnju je završio ustaškim pozdravom: "Za dom spremni". Zidarič već nedeljama pretnje smrću šalje i predsedniku Samostalne demokratske srpske stranke Miloradu Pupovcu.

S. J. M.