Krivična prijava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića, zbog humanitarnog koncerta u Herceg Novom, svedočanstvo je nerazumlja jednog čoveka, ali i onih koji su ga postvili na to mesto. Ovo je kazao mitropolit crnogorsko primorksi gospodin Amfilohije, povodom krivične prijave koju je ministar najavio zbog humanitarnog koncerta u „Za naše Kosovo i Metohiju“, održanog u Herceg Novom.


– To je svedočnstvo nerazumlja ministra kulture i to nije kultura, nego njeno poricanje i nekultura najgore vrste. To nije prvi put od njega i to je znak njegove neobrazovanosti, što je i dokaz njegov predlog da ikonu Bogorodice Filermose strpa u onu pećinu. Sve to pokazuje da je on zalutao u kulturu i postavlja se pitanje ko je takvog čoveka i postavio na to mesto. Neka Bog da razuma i njemu, ali i vlastima da nađu jednog normalnog čoveka da bude na tako značajnom mestu, kazao je mitropolit, ističući da je zastava na kocertu koja je Bogdanoviću takođe sporna, crkvena zastava, a trobojka je i zastava kralja Nikole Petrovića.

– Poricati trobojku, a predstavljati se za ministra Crne Gore ne spada u normalne stvari. Pesmu „Tamo daleko“ peva cela Evropa. Biti protiv te pesme u Crnoj Gori i to u ime Crne Gore, postavlja pitanje koja je to Crna Gora. To nije moja i Crna Gora Petrovića. To nije Crna Gora, to je Montenegro - kazao je mitropolit, koji je istakao da mu je javljeno da su nedavno Šiptari upali i u manastir Bešku, ali nisu domaći, nego iz Skadra i Amerike.

PROČITAJTE JOŠ: „CRNOGORSKI POKRET“ NAJAVIO VRELU JESEN: Tvrde da su svetinje SPC u Podgorici upisane nezakonito


- Upali su u hram tvrdeći da je to njihovo. Slično se dogodilo i u Svaču, sedištu Jovana Vladimira, jer i to oni smatraju albanskim i čitav prostor sve do Bara. Njihov sunarodnik iz Ostrosa prisvaja i crkvu na Rumiji, a Vlada Crne Gore preti da će da sruši taj hram. Ne razumem u ime čega oni to hoće da ruše - kazao je mitropolit Amfilohije.

CRNOGORSKI POKRET PODNEO JOŠ JEDNU KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE

Crnogorski pokret, blizak takozvanoj CPC, podneo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv Mitropolije crnogorsko-primorske kao organizatora turističke manifestacije "Trg od ćirilice" u Herceg Novom zbog "humanitarnog koncerta" "Za naše Kosovo i Metohiju" i pevača Vlada Georgijeva, a u vezi krivičnih dela protiv ustavnoga uređenja i bezbednosti Crne Gore, saopšteno je iz CP-a.

- Na koncertu su se istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vređali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje. Izvodile su se pesme "Tamo daleko" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija", koje su osobenom interpretacijom pevača Vlada Georgijeva, menjanjem određenih reči, sugerisale da su delovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji, kažu iz Crnogorskog pokreta.

- I inače je poznato da je Vlado Georijev, izvodeći pjesmu Tamo daleko po Srbiji, pevao stihove »Tamo daleko daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija«. Ovaj put je pevajući o Srbiji „kraj mora“, jasno, u pregreanoj nacionalističkoj atmosferi, asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smešta u Srbiju, jer se u originalnom tekstu pesme kaže „daleko od mora“. Naknadni pokušaji da se relativizuje odgovornost samo su pokušaj da se prikrije jasna namera o provokaciji i namera izazivanja nacionalističke euforije. Posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao „srpski grad“, kažu iz CP, bliskig takozvanoj CPC, i očekuju da će Tužilaštvo postupiti po ovoj prijavi, "iako nam iskustvo govori da se tužilaštvo namerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv MCP, što je dovelo do toga da se MCP još više ponaša ne obazirući se na zakone Crne Gore, nastavljajući da svojim ponašanjem vređa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vernike CPC, inovernike i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprostavljanje državnim organima...".

- I reči sveštenika SPC, koje su se čule ovih dana na Savini, u Herceg Novom, kojima on naziva deo Crne Gore „srpskom Bokom“, kada upozorava Vladu Crne Gore da, kako kaže, ne otima imovinu SPC u „srpskoj Boki i Crnoj Gori“, posledica su osećaja nekažnjivosti i osionosti. Toliko su se osilili, zbog nečinjenja pravosuđa, da su počeli da izdvajaju delove Crne Gore iz Crne Gore - kažu u CP.

LINTA: NAJAVE KRIVIČNE PRIJAVE DOKAZ ANTISRPSKE POLITIKE

Najava Ministarstva kulture Crne Gore da će podneti krivične prijave protiv organizatora humanitarnog koncerta "Za naše Kosovo i Metohiju" u Herceg Novom je još jedan u nizu dokaza antisrpske politike vlasti Mila Ðukanovića, ocenio je predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

"Tragična je činjenica da aktuelna vlast u Crnoj Gori veličanstveni koncert na kojem su dominirale pesme posvećene KiM i borbi srpskog naroda za slobodu u Prvom svetskom ratu naziva nacionalističkim skupom na kome je tobože negiran crnogorski identitet", naveo je Linta.

On kaže da je "sramno" da vlast u Crnoj Gori zastupa, kako navodi, šovinstički stav da je pevač Vlado Georgijev izvođenjem pesme "Tamo daleko" širio mržnju, ističući da vlast kojoj smeta isticanje srpskih zastava, pevanje srpskih pesama i pominjanje srpskog naroda širi mržnju prema svojim građanima koji se nisu odrekli srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Linta navodi da vlast u Crnoj Gori dugi niz godina napada sve što je srpsko - srpski jezik, ćirilicu, SPC, političke predstavnike srpskog naroda, književnike, profesore, javne ličnosti i obične građane i da je zbog toga važno da se konkretnim merama pomogne srpskom narodu u Crnoj Gori da se poštuju njihova nacionalna i ljudska prava.

Dodaje da je neprihvatljivo da su Srbi u Crnoj Gori građani drugog reda i sistematski diskriminisani u vlastitoj državi.