SRPSKI nacionalni savet zatražio je hitan prijem kod šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aiva Orave, zbog, kako navode, potpune diskriminacije srpskog naroda u svim sferama života.

Pročitajte još - Neće milostinju: Srbi odbacili poziv Vujanovića

- Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena su sva stečena prava, ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i sva ona prava koja je srpski narod imao kao viševekovni konstituent države Crne Gore. Srpskom narodu su uskraćena Ustavom garantovana prava iz člana 79, zaštita identiteta.

Naša obraćanja državnim institucijama ostala su u svim našim zahtevima i primedbama bez odgovora. Državne institucije Crne Gore ni u jednom slučaju nisu uvažile mišljenja zaštitnika ljudskih prava i sloboda vezana za naše pritužbe o očiglednoj diskriminaciji prema srpskom narodu u Crnoj Gori. Bez naše saglasnosti, prema institucijama Evropske unije i vama, šalju se izveštaji koji ne odslikavaju stvarno stanje na terenu, u čemu posebno negativnu ulogu imaju vaši izveštači iz pojedinih državnih institucija Crne Gore - navodi se u pismu Momčila Vuksanovića, predsednika Srpskog nacionalnog saveta.

Pročitajte još - Đukanović: Srbi u Crnoj Gori nisu dijaspora

- I pored značajnog učešća u ukupnom procentu stanovništva (27,8 odsto) srpskog naroda nema u pravosuđu, tužilaštvu, diplomatiji, ministarstvima i brojnim državnim institucijama. Zakonska rešenja donose se uglavnom protiv interesa srpskog naroda kao brojne nacionalne zajednice u Crnoj Gori, u cilju ostvarivanja projekta asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce - ističe Vuksanović.

Aiva Orave


IZOLOVANI

U PISMU kojim Momčilo Vuksanović, predsednik SNS, obaveštava ambasadora EU Aivu Orava o situaciji Srba u Crnoj Gori, stoji i da su Srbi isključeni iz državnih institucija Crne Gore i lokalne samouprave koja je pod kontrolom aktuelne vlasti.