Ni Bošnjaci neće Incka

S. Mišljenović

07. 08. 2019. u 13:52

Ни Бошњаци неће Инцка

Sa sastanka u Sarajevu

Sporazum o formiranju vlasti nagovestio velike promene u budućem funkcionisanju BiH. Zatraženo da se okonča mandat OHR. Izetbegović prihvatio stav Srpske o NATO

U PRINCIPIMA na osnovu kojih će funkcionisati državna vlast u Bosni i Hercegovini u predstojećem mandatu, a koje su pre dva dana parafirali Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, između ostalog, stoji da se u procesu napretka prema EU stvore uslovi da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat visokog predstavnika (OHR). To je prvi put da bošnjački političari podržavaju zatvaranje OHR i odlazak visokog predstavnika, a na tom mestu je sada Valentin Incko.

Osim toga, u dokumentu koji su potpisali trojica lidera, pominje se i odnos prema NATO. Iako su već devet meseci bošnjački političari uslovljavali SNSD i Dodika da prihvate integracije u vojni savez da bi se formirao Savet ministara, Izetbegović je sada popustio i podržao stav iz Republike Srpske - saradnja sa NATO može, ali ne i članstvo. Uz to, na snazi ostaje Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS, koja je usvojena u Narodnoj skupštini.

Pročitajte još - BiH konačno dobija vlast!

Politički analitičari i profesori kažu, za "Novosti", da je odlična vest da su konačno i Bošnjaci shvatili da BiH može da funkcioniše bez OHR i Valentina Incka.

- OHR je opstajao godinama, jer su ga podržavali Bošnjaci. Zajedno sa delom međunarodne zajednice, visoki predstavnik je godinama radio protiv Srpske. BiH ne može opstati pod protektoratom OHR koji postaje teret - kaže nam Drago Vuković, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu i politički analitičar.

On dodaje da je OHR dosad opstajao zbog velikih benefita koji imaju zaposleni, a ne zbog nekog uticaja, i uveren je da bi se bez njih političari u BiH mnogo brže dogovarali.

Valentin Incko

Pročitajte još - Dodik: Opet lažni izveštaj Incka

S druge strane, NATO integracije više nisu kamen spoticanja za formiranje vlasti, jer su Bošnjaci i Izetbegović "popustili".

- U dokumentu o formiranju vlasti jasno stoji da nema nikakvih odluka o NATO integracijama bez saglasnosti u svim institucijama. Drugim rečima, stav RS o vojnoj neutralnosti ostaje na snazi - ukazuje analitičar Željko Budimir.

BLOKADA PUTA

PREMA ocenama analitičara, na razrešnje pat-pozicije uticalo je i to što je Izetbegović, očigledno, shvatio da blokadom formiranja vlasti najviše gubi BiH. Pokazalo se da nije funkcionalna država kojoj je blokiran put prema EU.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

E

07.08.2019. 14:41

Neće se on dati tek tako, grdne pare zaradjuje na tudjoj nesreći. Ni tzv Zapad se nece odreci poluge za pravljenje problema na Balkanu.