IZMIRIVANjE POREZA U CG: Daju kuću da izbrišu dug

I. D. S.

subota, 22. 06. 2019. u 09:01

ИЗМИРИВАЊЕ ПОРЕЗА У ЦГ: Дају кућу да  избришу дуг

Free Images Pixabay

Poreska potraživanja, obveznici izmiruju ustupanjem imovine. Ovu mogućnost imaće oni koji duguju najmanje 100.000 evra

PORESKI dužnici koji duguju 100.000 evra i više u narednom periodu moći će, umesto novca koji se od njih potražuje, da državi ustupe svoje nekretnine. Naime, Vlada Crne Gore je na poslednjoj sednici usvojila Uredbu o naplati poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika, kojom je utvrđeno da dug po osnovu poreza, taksa, doprinosa i drugih novčanih obaveza utvrđenih propisima, dužnici umesto novca, mogu nadomestiti svojim nekretninama.

Kako je naznačeno u Vladinom dokumentu, ovakvu mogućnost imaće dužnici od kojih država potražuje najmanje 100.000 evra, a umesto plaćanja, doći će u obzir ustupanje stambenih jedinica, poslovno-stambenog ili poslovnog prostora. Kako je saopšteno iz Vlade, na taj način se izbegava blokada računa poreskim obveznicima i omogućuje im se nastavak poslovanja.

- Istovremeno se postiže efikasnija naplata poreza i stvaraju uslovi da poreski obveznici urednije izmiruju buduće poreske obaveze - ocenili su u najvišem organu izvršne vlasti.

Sa druge strane, obrazloženje da će se na taj način povećati naplata poreza i smanjiti poreski dug, u Demokratskoj Crnoj Gori smatraju skandaloznim.

PROČITAJTE JOŠ - EKONOMSKI RAST U CG: Iz Vašingtona savetuju veći porez na plate

- Ovakvo obrazloženje smo imali prilike da čujemo i pre tri godine, ali vreme je pokazalo da nije došlo ni do smanjenja poreskog duga, niti do efikasnije naplate poreza - kazala je ekonomista Zdenka Popović iz Demokrata. - Činjenica da je DRI još 2016. preporučila Vladi da razmotri opravdanost naplate poreskih potraživanja imovinom, zbog nezadovoljavajućih efekata primene Uredbe, nije uticala na Ministarstvo finansija da traži efikasniji model naplate poreskih potraživanja. Insistiranje na ovako lošem modelu tera na sumnju da se želi pomoći privilegovanim pojedincima koji će nekvalitetnom imovinom, ili koja je višestruko precenjena, biti oslobođeni plaćanja poreskih potraživanja.

Zdenka Popović, Foto Demokrate

Prema podacima Poreske uprave, koji su objavljeni u petak, 200 najvećih poreskih dužnika po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrednost (PDV), na dobit, na promet nepokretnosti i koncesija, ukupno duguje 71,15 miliona evra, od čega je gotovo tek jedna trećina, odnosno 24,34 miliona evra, obuhvaćena reprogramom poreskog duga.

DUŽNIKE PREDVODI "VEKTRA"

LISTU dužnika predvodi kompanija "Vektra Jakić", sa dugom od 7,65 miliona evra, sledi kompanija istog vlasnika, "Vektra Montenegro" sa 4,58 miliona evra, a obema je ukinuto rešenje o reprogramu. Na vrhu liste tužnika su i kompanije "Tehnoput" zbog duga od 4,44 miliona i "Fab-lajv" zbog duga od 2,78 miliona evra. Slede "Famili šop Bar" sa 2,62 miliona, "Vuk i petrol" sa 2,44 miliona, podgorički "A-kop" sa 2,39 miliona evra duga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije