EKONOMSKI RAST U CG: Iz Vašingtona savetuju veći porez na plate

B. RADOSAVOVIĆ

sreda, 03. 04. 2019. u 12:02

ЕКОНОМСКИ РАСТ У ЦГ: Из Вашингтона саветују већи порез на плате
Prema oceni Svetske banke, Crna Gora lane ostvarila najviši ekonomski rast u regionu. Šifbauer: Za napredak ljučno otvaranje firmi

CRNA Gora je lane ostvarila najviši ekonomski rast u regionu - 4,4 odsto. I to je rezultat, ocenjuju u Svetskoj banci, snažnog investiranja. Za dalji prosperitet, ključno je, poručuje viši ekonomista Mark Šifbauer, otvaranje novih preduzeća.

- Startapovi su, u stvari, nova preduzeća koja svuda u svetu otvaraju nova radna mesta. I to je suština i za Crnu Goru da dobijete nove firme, koje će ući u tržišnu utakmicu i obezbediti nova zapošljavanja - rekao je Šifbauer.

Prepoznali su u izveštaju predstavnici Svetske banke pomake na tržištu rada. Stopa zaposlenosti je više od 47 odsto. Raste, konstatuje Šifbauer, i zapošljavanje mladih, ali podvlači da, ipak više od polovine ljudi ne radi, a da je tek trećina mladih zaposlena.

- I pored pomaka koji su učinjeni u 2018, ipak je i dalje problem produktivnosti i zapošljavanja u vašoj zemlji - ocenio je viši ekonomista Svetske banke.

Crna Gora ima najviša opterećenja na zarade u regionu, ali i u odnosu na pojedine države Evrope, potvrdio je izveštaj Svetske banke. Razlika između bruto i neto zarade, odnosno dela koje zaposleni primi na ruke, napominje Šifbauer, je 40 odsto.

- Kod vas ta razlika je ista za radnika bez porodice, ali i za ona domaćinstva gde ima dvoje dece, a samo je jedan zaposlen - naveo je Šifbauer.

Pročitajte još - Svetska banka: Crna Gora ima najveći privredni rast u regionu

Javni dug u prethodnoj godini činio je 71 odsto bruto društvenog proizvoda. U ovoj će, procenjuju u Svetskoj banci iznositi 67 procenata. Preporučuju da vlada nastavi sa merama fiskalne konsolidacije, kako bi održala stabilnu stopu ekonomskog rasta, ali i pad duga u narednom periodu.

Predstavnici Svetske banke imali su zamerke i na visinu poreza na dohodak. Savetuju da se u reformama Crna Gora ugleda na države regiona, ali i šire.

Predstavnici Svetske banke izneli svoje ocene Foto B. R.

- Kod vas je stopa poreza na dohodak trenutno 11 odsto. Plan je da bude smanjena na devet procenata. Uzmite primere iz Evrope. U Estoniji porez na dohodak je 20 odsto. U Letoniji 30, a u Sloveniji 40 procenata. To znači da u Crnoj Gori postoji prostor da se stopa tog poreza poveća - preporučeno je iz Svetske banke.

GARANCIJE

PROŠLE godine Svetska banka izdala je Crnoj Gori garancije za zaduživanje u inostranstvu. O takvom aranžmanu pregovara se i ove godine. Iz globalne finansijske organizacije su poručili da su spremni na dogovor kako bi obezbedili podršku budžetu. Napomenuli su i da prate situaciju na bankarskom tržištu i sugerisali da problem u Atlas banci treba rešiti što pre, kako bi se izbegli dodatni troškovi.

Pročitajte još - PLATIĆE 7,2 MILIONA: Vlada Crne Gore prihvatila zahtev Evropske investicione banke

PRIVATNO-JAVNO PARTNERSTVO

NISU predstavnici Svetske banke konkretno komentarisali rast troškova i pomeranje rokova za gradnju auto-puta, ali su napomenuli da bi drugu fazu trebalo graditi po sistemu privatno-javnog partnerstva.

- Prema svemu ovome što smo prepoznali u izveštaju nema prostora da se druga deonica auto-puta finansira iz budžeta. U mnogim zemljama se pokazalo da postoje prilike da se u izgradnju infrastrukture uključe privatne firme. I to je model privatno-javnog partnerstva - kazao je viši ekonomista Svetske banke.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)