Unesko predlaže da se Ohrid stavi na listu ugroženog nasleđa

Beta

utorak, 21. 05. 2019. u 19:15

Унеско предлаже да се Охрид стави на листу угроженог наслеђа

Foto Tanjug/Ap

Unesko u najnovijem nacrtu izveštaja preporučuje da se kulturno i prirodno nasleđe Ohridskog regiona stavi na listu ugroženog svetskog nasleđa, preneli su u utorak makedonski mediji
Unesko u najnovijem nacrtu izveštaja preporučuje da se kulturno i prirodno nasleđe Ohridskog regiona stavi na listu ugroženog svetskog nasleđa, preneli su u utorak makedonski mediji.

U nacrtu izveštaja koji će biti razmatran na predstojećoj konferenciji Komiteta za svetsko nasleđe u Bakuu, od države se traži potpuni moratorijum na bilo kakvu urbanu transformaciju na obali Ohridskog jezera dok se ne finaliziraju i usvoje efektivna zakonska rešenja za zaštitu i mehanizmi za njihovo sprovođenje.

Prema izveštaju Unesko, glavni problem Ohrida je nedovoljan napredak u rešavanju problema i stalne pretnje i opasnosti od velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Navodi se da je malo urađeno na primeni prioritetnih preporuka monitoring misije Unesko koja je u Ohridu boravila 2017.

Pročitajte još - Kod Ohrida zemlja drhti vulkan "duva"!


"Neodgovarajuće građenje sa neodgovarajućim urbanim razvojem, eksploatacijom obale, povećano zagađivanje, narušavanje i unuštavanje životne sredine i nekontrolisan urbani razvoj izazvan pritiskom turizma", deo je zaključaka iz nacrta izveštaja za Ohrid i Ohridsko jezero koji su od 1980. na Uneskovoj listi svetske baštine.

Od vlasti Severne Makedonije se traži da naprevi procenu nelegalnih građevina i da se utvrdi njihov uticaj na zaštićeno područje, kao i rušenje svih objekata koji predstavljaju opasnoat za područje, uz istivremeno strogo sprovođenje zakona i pravilnika za sprečavanje nove divlje gradnje.

Povodom tog izveštaja, Vlada Severne Makedonije saopštila je da je Ohridskim regionom u vreme prethhodne vlade dugi niz godina bilo loše upravljano i da "pristupa sa pažnjom i ozbiljnosti prema komplesksnom stanju sa kojim se suočava kulturno i prirodno nasleđe na tom području".

"Dugogodišnje loše upravljanje ovim regionom i megalomanski projekti (vlade VMRO DPMNE i DUI) koji su bili pretnja za jezero i nacionalni park bili su razlog da Unesko pošalje monitoring misiju 2017", navodi sadašnja vlada koju je SDSM formirao sa DUI, ističući da je od početka svog mandata posvećena rešavanju problema u Ohridskom reginu, u saradnji sa opštinama i građanskim sektorom.

Dodaje se da predlog odluke Uneska nije finalan i da treba da bude stimulans za sve institucije i građane da se sa jačim intenzitetom radi na čuvanju tog unikatnog svetskog nasleđa.

Istovremeno je opziciona VMRO DPMNE, koja je na vlasti bila od 2006. do 2016, okrivila sadašnju vladu koju pedvodi SDSM da "nije sprovela u celosti najveći deo preporuka retroaktivne misije Unesko od 2017. godine" i zatražila formiranje kriznog štaba i hitno postupanje po preporukama te organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije