Kod Ohrida zemlja drhti vulkan duva!

J. MATIJEVIĆ

04. 07. 2017. u 11:02

Код Охрида земља дрхти вулкан дува!

Foto Igor Marinković

U regiji oko poznatog jezera u Makedoniji od sredine juna zabeleženo 800 zemljotresa. Reč je o "rojevima zemljotresa" koji mogu da potraju nekoliko dana, nedelja, pa i meseci

OD sredine juna, u ohridskom području zabeleženo je više od 800 zemljotresa! Poslednji, jačine 3,7 stepeni po Rihteru, dogodio se u ponedeljak u 3.54, a njegov epicentar bio je šest kilometara istočno od Ohrida. Prethodnog dana, u nedelju, ovaj deo Makedonije podrhtavao je tri puta. Najjači potres, pak, bio je 20. juna - 3,8 stepeni Rihterove skale.

Većina ovih zemljotresa, kako kažu seizmolozi, bila je slabijeg intenziteta i nije izazvala materijalne štete. Skopski mediji, međutim, prenose da je u Ohridu i okolini primetno uznemirenje građana zbog svakodnevnih pomeranja tla.

- Reč je o takozvanim rojevima zemljotresa, kada se oni za kratko vreme grupišu na manjem području - objašnjava Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Srbije. - Ovakve aktivnosti mogu da potraju od nekoliko dana do nekoliko nedelja, pa i meseci. U Ohridu i okolini bilo ih je i prošle godine, kao i 2014, ali i pored toga, u tom kraju Makedonije nikada nisu zabeleženi snažni potresi. "Rojevi", inače, nisu neuobičajeni i, štaviše, u geološkoj istoriji su vrlo česta pojava. A više su povezani sa vulkanskim aktivnostima nego za kasniju pojavu snažnih zemljotresa.

Upravo ova povezanost "rojeva zemljotresa" sa vulkanskim aktivnostima, prema rečima našeg sagovornika, i unosi paniku među žitelje ohridskog kraja.

- Nedaleko od Ohrida, u selu Koselu, nalazi se vulkan ugašen pre 15 miliona godina - podseća Dragičević. - Iako ta kupa ima poluprečnik od pola metra i duboka je svega 30 centimetara, pa samo izgledom ukazuje na to da je tu nekada bio vulkan, svako grupisanje zemljotresa u tom području među stanovništvom izaziva paniku. Geolozi ovakve neaktivne vulkanske kupe nazivaju duvala ili sulfatare, jer povremeno izbacuju vodonik-sulfid, prepoznatljiv po neprijatnom mirisu. No, iako naše kolege iz Makedonije neprekidno objašnjavaju da je ovaj "vulkan" bezopasan, "rojevi zemljotresa" unose nemir među žitelje Ohrida i okoline, jer se boje i prave poređenje sa grupisanjem potresa i potonjim aktiviranjem vulkana u drugim delovima sveta. A mnogobrojni su i oni koji pamte razorni zemljotres u Skoplju 1963. godine.

Od 18. juna do 3. jula, kako kaže naš sagovornik, Nacionalna seizmička mreža Srbije registrovala je 70 zemljotresa sa epicentrima na pet do 10 kilometara severoistočno od Ohrida.

- Reč je o plitkim zemljotresima, čiji je epicentar na tri do pet kilometara dubine, i svi su bili veći od jedan i po stepen Rihterove skale - kaže Dragičević. - Čovek ih, ipak, ne može osetiti, budući da ljudska čula "registruju" samo potrese čija je magnituda veća od 2,3 stepena po Rihteru. No, i ovakvih podrhtavanja tla bilo je 30 od 18. juna do juče.

Branko Dragičević

U SRBIJI 1.500 POTRESA GODIŠNjE

PODRHTAVANjA tla u okolini Ohrida nemaju nikakve veze sa Srbijom - tvrdi Branko Dragičević. - Ona su samo potvrda da je Zemlja seizmički dinamična planeta na kojoj se godišnje dogodi i po nekoliko hiljada potresa. Samo na prostoru Srbije mi godišnje lociramo više od 1.500 zemljotresa. Većinu njih žitelji naše zemlje i ne osete. Poslednji, koji je odneo dva života i načinio veću materijalnu štetu, bio je magnitude 5,4 stepena po Rihteru, a dogodio se u okolini Kraljeva 3. novembra 2010.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije