RASKOL MEĐU RASKOLNICIMA: Spletke i nesloga unutar nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve

V. KADIĆ

15. 05. 2019. u 21:15

РАСКОЛ МЕЂУ РАСКОЛНИЦИМА: Сплетке и неслога унутар непризнате Црногорске православне цркве

Lav Lajović i Miraš Dedeić

Cirkusijada u režiji kanonski nepriznate "Crnogorske pravoslavne crkve" se nastavlja, a najnoviji čin se odigrao u nedelju 12. maja

CIRKUSIJADA u režiji kanonski nepriznate "Crnogorske pravoslavne crkve" se nastavlja, a najnoviji čin se odigrao u nedelju 12. maja kada se u Crkvi Svete Paraskeve u Maloj Zagredi kod Danilovgrada sabralo "otcepljeno krilo" Miraša Dedeića, koje predvodi njegov kum Lav Lajović iz "podgoričko-dukljanske eparhije", a sve uz logistiku "mitropolita" Vasilija iz nepostojeće italijanske pravoslavne crkve!

Priča se da je ovaj događaj razbesneo Miraša koji u poslednje vreme na sve načine upire ne bi li privoleo vaseljenskog patrijarha Vartolomeja (koji ga je prokleo!) da po ukrajinskom principu da tomos CPC.

Lav je svoju "arhimandritsku karijeru" gradio preko poslova u državnoj "Pobjedi" (stečajni upravnik), kao turistički radnik, direktor hotela "Onogošt", da bi preko noći u Osijeku postao "protestantski bogoslov", ugurao se potom među miraševce i na kraju sa grupicom istomišljenika - otcepio.

Pročitajte još - VARTOLOMEJ PROTIV MIRAŠA: Dedeić razoružan o navodnoj “autokefalnosti CPC”

- Prihvatili smo omofor italijanske pravoslavne crkve, konkretno mitropolita Volodimira, koji je član njenog sinoda - saopštili su "klirici podgoričko-dukljanske eparhije" nakon što su priznali da su izašli iz skuta Miraša Dedeića, optužujući ga da on svojim nepočinstvima gura u propast "crnogorsku crkvu".

"SLUŽBE" GDE STIGNU JEDINI objekat koji tzv. CPC ima nalazi se na Cetinju, na privatnom imanju. "Službe" obavljaju gde stignu, uglavnom pod otvorenim nebom ili kada "ulete" u neku seosku crkvu. Miraš i njegova družina traže od države da im se vrati "oteta crkvena imovina od strane okupacione SPC".

Pucanje šavova nagovestio je Dedeić još ranije optužujući Lava zbog spletkarenja i stavio ga pod "trajnu zabranu sveštenodejstva". Dosadili su Mirašu uvrede i ogovaranja koje je po Katunskoj nahiji širio njegov kum, ali i Lavovi apetiti da sedne na "Mirašev tron".

- Davao je sebi prava koja mu ne pripadaju, samovoljno se ponašao i dovodio u zabludu verni narod - saopštili su iz Miraševog tabora. - Vređao je arhijereja, klir i vernike, pravio spletke i pokušavao da dovede do podele među vernicima i okrene ih protiv viših crkvenih vlasti.

Pročitajte još - DEDEIĆ NASTAVLJA DA PROVOCIRA: Republika Srpska je veštačka tvorevina, bolje Srbija da misli da se ne svede na Beogradski pašaluk

Poslednji skup koji je imao Lajović sa gostom iz Apenina, publicista i istoričar sa Cetinja Jovan Markuš ocenjuje - smešnim!

- Lažni pop ili nepop Lav Lajović, Dedeićev kum, doveo je samozvanog "mitropolita" iz Italije da se svojim prisustvom javno odrekne prokletog raspopa Miraša i pruži podršku putujućem cirkusu - navodi Markuš. - Režimski mediji su ovom cirkusu od desetak osoba dali tretman udarne vesti pokušavajući da prikriju proslavljanje Svetog Vasilija Ostroškog u Ostrogu i Nikšiću kojem su prisustvovale desetine hiljada vernika.

Novonastalu situaciju iz svog ugla za "Novosti" komentariše poznati podgorički satiričar Baćko Milačić:

- Miraš ili Lav? Nastala je velika rika u tzv CPC! Ovakvog cirkusa nema nigde. Samo u Crnoj Gori klovnovi nose korotnu preobuku!Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Шатор

15.05.2019. 22:30

Опасни лудаци. ДаБогда Мираш и кум крстили унучад Милогорцима.

Дража

15.05.2019. 22:54

Нису они циркузанти они су распади, слика и прилика јавног живота..

Mbupay -Zulu patrijarh

16.05.2019. 06:29

Njegovo blazenstvo Mirash, Patrijarh crnogorsko-milovski treba da se obrati prijedsedniku Crne Gore isto kao sto su ukrajinski veledostojnici isli kod prijedsednika Pogreshenka. Pogreshenko bi mogao dati savet i gospodinu Milu i sve bi bilo u redu za dvadesetak miliona.

U MONTENEGRU JE SVE PODELJENO

16.05.2019. 08:25

Poglavnistvo protiv opozicije, Miras protiv Lava Lajoviva, Skaljari protiv Kavaca. STRASNA JE TA DRZAVETINA, od nekih pola miliona stanovnika.

Dragan Ilic

16.05.2019. 12:01

Ово нормални и здравомислећи људи не раде. Све што су Његошеви Црногорци имали ови данашњи немају.