SVI optuženi u slučaju za pokušaj terorizma, odnosno državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori - oglašeni su kao krivi. Ovo je nakon šest sati iznošenja prvostepene presude saopštila sudija podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša. Njih 13 dobilo je ukupnu kaznu zatvora u trajanju nešto više od 68 godina!

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, vozač DF-a Mihailo Čađenović godinu i šest meseci. Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju dobili su 15 i 12 godina, a bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije. Njegov sunarodnik Predrag Bogićević za ista krivična dela osuđen je na sedam godina, koliko i Nemanja Ristić, a Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine, Dragan Maksić godinu i devet meseci, dok je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu zatvora od jedne godine, a protiv dvojice okrivljenih, Miloša G. Jovanovića i Ananija Nikića, postupci su odvojeni.


PROČITAJTE JOŠ - Mandić: Imamo plan za odbranu od hapšenja

- Svaki član ove kriminalne organizacije je imao unapred određen zadatak i ulogu. U delovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svesni svoga dela hteli njegovo izvršenje i znali da je njihovo delo protivpravno - saopštila je između ostalog sudija Mugoša. - Plan je podrazumevao hvatanje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića ili njegovu likvidaciju, kao i nasilni ulazak u Skupštinu Crne Gore. A sve to kako bi se sprečio ulazak države u članstvo NATO.

Oštre kazne izazvale su revolt optuženih, članova i pristalica Demokratskog fronta, kao i opozicije i nevladinog sektora. Andrija Mandić je kazao, na konferenciji za novinare, da oni sada imaju jasne i konkretne namere i planove.

- Prenosimo poruku onima koji se bore protiv srpskog naroda u Crnoj Gori da nisu više naši politički protivnici. Braća Đukanović su naši krvnici, a prema krvnicima ćemo se odnositi kao naši preci. Spremni smo da položimo glavu u toj borbi. Đukanovići su nameravali da nas uhapse, ali naša namera dovela je do toga da sudija odustane od pritvora meni, Milanu Kneževiću i Mihailu Čađenoviću - rekao je Mandić.

On je poručio da se "mehanizam koji je pokrenut ne može zaustaviti".

- Mogu da nas iznenade, i mene i Kneževića da ubiju, uhapse, ili urade neko drugo nepočinstvo. Ovo je presuda Crnoj Gori, a mi ne prihvatamo nikakva hapšenja - rekao je Mandić. - Pozivam Vladu Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prekinu saradnju sa Milom Đukanovićem. Pozivam i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se distancira od Mila Đukanovića, jer je on neprijatelj srpskog naroda.

Reagovao je i Milan Knežević:

- Braća Đukanović su danas odabrali da budu naši krvnici. Poručujem Acu i Milu da ako se desi nešto nama i našoj porodici, oni će biti dužnici - rekao je Knežević.

Advokat Andrije Mandića i Branke Milić, Miroje Jovanović, nakon izricanja presude najavio je žalbu, dodajući da se radi o klasičnom "političkom pamfletu i skandalu neviđenih razmera".

- Kao advokat prezirem svako pročitano slovo. Čitava medijska javnost prisustvuje pravoj bruci i sramoti. Ko je pažljivo slušao gospođu Mugošu mogao je da čuje da je Rusija falsifikovala putne isprave - rekao je Jovanović. - Nažalost, u 21. veku to se događa u jednoj zemlji u Evropi, i ispod svakog je nivoa da se dobije političko rešenje koje neki zovu presudom. Žalićemo se. Čuli smo laži i verujem da je sud kojem ćemo se žaliti na istom fonu kao ovaj.


PROČITAJTE JOŠ: Frontovci na informativnom

Jovanović je rekao da "ovo nije sud, da ovo nisu kazne, već političke poruke".

- Ono što sam čuo danas kao političku poruku je da je Ruska Federacija kriva, srpski narod kriv - kazao je Jovanović. - Sudija je lažno citirala dokumente RF i optužila Rusiju za falsifikovanje. Ovo je skandal neviđenih razmera. Ovo je bilo izlaganje političkog pamfleta braće Đukanović. Pročitano je političko saopštenje koje je zanemarilo svaki naš dokaz.

Podršku im je dao saborac Nebojša Medojević.

- Da je ovo bio krivično-pravni postupak onda bih i ja morao biti osuđen na pet godina, ali nisam samo zato što sam Crnogorac i što podržavam NATO. Ovom presudom udareno je na mir i stabilnost Crne Gore - rekao je Medojević.

Iz Londona se oglasio vlasnik "Atlas grupe" Duško Knežević:

- Narode, došao je kraj. Danas je mafija pokazala da ima svoju državu. Sad stvarno treba demonstrirati snagu slobode. Ili on ili mi. Narode Crne Gore, zajedno do slobode - poručio je odbegli biznismen.

BRANKA MILIĆ: PRAVDA POGINULA

REAGOVALA je i Branka Milić iz prostorija Ambasade Srbije u Podgorici, u kojoj boravi od 23. novembra 2018. godine.

- U šoku sam. Ne mogu da verujem, jer na ovakav način se poigravati sa ljudskim životima je strašno. Ni u pomisli nisam imala bilo šta loše da napravim u Crnoj Gori, a kamoli ovo za šta su me optužili. Neverovatno. Danas je pravda poginula u Podgorici - kazala je za "Novosti" preko telefona Branka Milić.


PROČITAJTE JOŠ:
ODBRANA ANDRIJE MANDIĆA: Režim kriminalizuje Srbe

Foto V.Kadić


VLADA CG: VLADAVINA PRAVA

POVODOM izricanja presude oglasila se i Vlada Crne Gore na zvaničnom tviter-nalogu.

- Sudstvo je pokazalo privrženost ustavnoj poziciji samostalnosti i otpornosti na svaku vrstu pritisaka i spoljnih uticaja. Crna Gora kao članica NATO pokazuje da je nepokolebljiva na putu integracija i zaštite evropskih vrednosti i standarda. Crna Gora je još jednom pokazala da njena državnost i nezavisnost počivaju na čvrstim temeljima vladavine prava, koje niko ne može i neće moći uzdrmati - poručeno je iz Vlade.


Foto V.KadićAMBASADA SAD: ISTORIJSKI DAN

OVO je istorijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori, navedeno je na zvaničnom tviter-nalogu ambasade SAD u Podgorici:

- To je važan korak napred u vladavini prava, koji šalje jaku poruku da su nastojanja podrivanja demokratije neprihvatljiva.


Foto M.S.Foto V. Kadić