ОКУЧАНИ - Као и претходних година, данас је годишњица акције хрватске војске и полиције "Бљесак", у којој је 1995. године у Западној Славонији страдало више од 280, а протерано око 15.000 Срба, обележена у Окучанима парастосом за страдале српске цивиле који су организовали Срби у Хрватској, и паралелно, свечаношћу на којој су говорили хрватски званичници.

У храму Светог Димитрија у Окучанима парох Драган Антонић служио је парастос за страдале српске цивиле у акцији "Бљесак", а потпредседник СДС С, посланик у хрватском парламенту Борис Милошевић рекао је новинарима да је у Окучане дошао да се сети "жртава и бесмислености рата".

Председник СДСС Милорад Пуповац на парастос није могао да дође због, како је рекао његов изасланик на том скупу Милошевић, обавеза у Вуковару, јавила је Хина.

"Дошао сам искључиво на верски догађај да се нађем с грађанима српске националности на литургији и да се сетимо жртава и бесмисла рата", рекао је Милошевић новинарима.

Након парастоса у Окучанима, у оближњим Медарима одржана је молитва у знак сећања на 22 цивилне српске жртве у операцији "Бљесак".

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић рекла је данас новинарима у Окучанима, где је одржана свечаност поводом "Бљеска", "да је том операцијом почело коначно ослобођење хрватске територије и реинтеграција целе Хрватске".

Она је истакла да жали и саосећа са породицама свих погинулих, несталих и преминулих хрватских ветерана из рата, а на питање о 22 жртве српске националности у Медарима током "Бљеска", одговорила је: "Жалимо за сваком жртвом и пијетет свакој жртви, без обзира које је националности".

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић рекао је новинарима да се данас Хрватска сећа оних који су дали животе у акцији "Бљесак" и исказује велико поштовање.

"Сећамо се сваког оног ко је страдао у ратним збивањима. Ми данас обележавамо победу хрватске војске. Ово подручје било је окупирано од великосрпске војске. Присећамо се свих страдалих у акцији", рекао је Јандроковић.


МЕЂУ УБИЈЕНИМА 57 ЖЕНА И ДЕВЕТОРО ДЕЦЕ

Операција "Бљесак" је војно-полицијска акција који су спровеле хрватске војне, паравојне и полицијске снаге 1. маја 1995. године под руководством Фрање Туђмана на територији Западне Славоније која је била у саставу тадашње Републике Српске Крајине са намером етничког чишћења простора западне Славоније. У време напада, подручје Западне Славоније било је под заштитом снага УН. За само 36 сати протерано је око 15.000 Срба, 283 их је убијено или нестало, међу којима 57 жена и деветоро деце.