U CRNOGORSKOM parlamentu u četvrtak je završena rasprava o Predlogu zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, čijim usvajanjem će LGBT populaciji biti omogućeno da sklapa brak, i dobije prava i obaveze koje imaju heteroseksualni parovi, a za koji će poslanici naknadno glasati.

U poslaničkim izlaganjima mogli su se čuti slobodarski govori o ljudskim pravima, ali i konzervativni stavovi.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Mehmed Zenka nije prisustvovao celoj raspravi, već je nakon što su svi poslanici istakli da zameraju na njegovom odsustvu, na kraju drugog dana rasprave ipak došao u plenarnu salu.

Jovan Vučurović iz DF je kazao da bi, osim ministra, raspravi trebalo da prisustvuju i predsednik države i premijer, te svi dođu da obrazlože otkud "ova bruka od zakona".

Pročitajte još - I gej đetići kod matičara?

Nakon više prozivki, ministar Zenka obrazložio je da je Zakon predložen za usvajanje shodno evroatlantskim idejama i programu Vlade Crne Gore, ali i velikog dela društva koji teži evropskim integracijama.

- Ne želimo da se integrišemo ni u rusku ni u arapsku zajednicu, već u Evropsku uniju. Ako hoćemo u Evropu - evo ga zakon. Ne možemo ga zatvoriti bez usvajanja ovog zakona - poručio je Zenka.

Prema rečima poslanika Radunovića, usvajanje zakona je samo uvod da se istopolnim zajednicama obezbedi pravo da usvajaju decu.

- Da se radi o zakonu kojim neko tehnički uređuje svoj lični život, pravo na zdravstvenu zaštitu, nasleđivanje, i ja bih digao ruku da glasam za taj zakon. Ali, ovo je samo probni balon, ide se ka tome da dajući nekome pravo drugima ga uzimate, pre svega, pravo dece na rast u prirodnom ambijentu - izjavio je Radunović.

Pročitajte još - Crnogorski gejevi staju pred matičara

ZAJEDNIČKI ŽIVOT

ISPRED predlagača se poslanicima obratila i generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudskih prava Blanka Radošević Marović, koja je objasnila da je Predlogom zakona definisano pravo na zajednički život osoba istog pola, ali i niz drugih prava i obaveza, koji se kod heteroseksualnih parova podrazumevaju i deo su svakodnevnog života.