PARTNERI u istopolnim zajednicama moći će, najkasnije od 2018. godine da se registruju pred matičarem!

Ovo je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

- Najprihvatljiviji model kroz koji je moguće zakonski regulisati istopolne zajednice u Crnoj Gori je "registrovano partnerstvo" - pokazala je analiza ovog ministarstva koja je završena posle godinu i po dana rada. Stavovi iz studije će biti osnova za donošenje zakona kojim će se regulisati istopolne zajednice, a koji bi trebalo da bude usvojen do 2018. godine.

U dokumentu je objašnjeno da je model "registrovanog partnerstva" najbolji, jer ima najviše mogućnosti da se uklopi u sadašnji pravni okvir. U Crnoj Gori, kako je ocenjeno, nije poželjan model koji dozvoljava brak između istopolnih partnera, kao ni model neregistrovane kohabitacije. Model "registrovanog partnerstva" omogućava obim prava kao i bračnim, odnosno vanbračnim zajednicama (Holandija, Nemačka, Engleska i Vels, Hrvatska), piše u analizi.

Ministarstvo je u ovom dokumentu definisalo da je reč zajednici dva punoletna lica istog pola koja su registrovala svoj građanski partnerski odnos pred matičarem. Njihova međusobna prava i obaveze temeljila bi se na pravima koja za osnov imaju obligaciju, a ne prava koja proizlaze iz porodičnih odnosa.

Ovim zakonom, kako je precizirala, neće biti omogućeno LGBT osobama da usvajaju decu.

Blanka Radošević Marović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava objašnjava da je potrebno kvalitetno regulisati prava LGBT osoba. U analizi se nalaze iskustva najrazvijenih zemalja Evropske unije, Hrvatske i Slovenije, ali kako kaže naša sagovornica, u CG nije moguće doslovno primeniti neki od tih modela.

LGBT zajednica, navodi Radošević Marović, treba da ima svoja prava i zato treba da se reguliše pitanje nasleđivanja, socijalnog davanja ili imovine.

VELIKI POSAO

MINISTARSTVO za ljudska i manjinska prava imaće zadatak i da putem kampanja pripremi okruženje da prihvati budući zakon. Istraživanja ovog resora pokazuju da u crnogorskom društvu i dalje postoji otpor prema LGBT osobama.

- Nažalost, to je tako. Moramo da radimo na najširoj populaciji, kako bi zakon bio usvojen bez problema. Pred nama je veliki posao - rekla je Blanka Radošević Marović.