Crnogorski gejevi staju pred matičara

V. RADOJEVIĆ

25. 02. 2016. u 08:45

Црногорски гејеви стају пред матичара
Crnogorsko Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izlazi u susret LGBT zajednici. Predlogom ovog zakona neće biti omogućeno LGBT osobama da usvajaju decu

PARTNERI u istopolnim zajednicama moći će, najkasnije od 2018. godine da se registruju pred matičarem!

Ovo je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

- Najprihvatljiviji model kroz koji je moguće zakonski regulisati istopolne zajednice u Crnoj Gori je "registrovano partnerstvo" - pokazala je analiza ovog ministarstva koja je završena posle godinu i po dana rada. Stavovi iz studije će biti osnova za donošenje zakona kojim će se regulisati istopolne zajednice, a koji bi trebalo da bude usvojen do 2018. godine.

U dokumentu je objašnjeno da je model "registrovanog partnerstva" najbolji, jer ima najviše mogućnosti da se uklopi u sadašnji pravni okvir. U Crnoj Gori, kako je ocenjeno, nije poželjan model koji dozvoljava brak između istopolnih partnera, kao ni model neregistrovane kohabitacije. Model "registrovanog partnerstva" omogućava obim prava kao i bračnim, odnosno vanbračnim zajednicama (Holandija, Nemačka, Engleska i Vels, Hrvatska), piše u analizi.

Ministarstvo je u ovom dokumentu definisalo da je reč zajednici dva punoletna lica istog pola koja su registrovala svoj građanski partnerski odnos pred matičarem. Njihova međusobna prava i obaveze temeljila bi se na pravima koja za osnov imaju obligaciju, a ne prava koja proizlaze iz porodičnih odnosa.

Ovim zakonom, kako je precizirala, neće biti omogućeno LGBT osobama da usvajaju decu.

Blanka Radošević Marović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava objašnjava da je potrebno kvalitetno regulisati prava LGBT osoba. U analizi se nalaze iskustva najrazvijenih zemalja Evropske unije, Hrvatske i Slovenije, ali kako kaže naša sagovornica, u CG nije moguće doslovno primeniti neki od tih modela.

LGBT zajednica, navodi Radošević Marović, treba da ima svoja prava i zato treba da se reguliše pitanje nasleđivanja, socijalnog davanja ili imovine.

VELIKI POSAO

MINISTARSTVO za ljudska i manjinska prava imaće zadatak i da putem kampanja pripremi okruženje da prihvati budući zakon. Istraživanja ovog resora pokazuju da u crnogorskom društvu i dalje postoji otpor prema LGBT osobama.

- Nažalost, to je tako. Moramo da radimo na najširoj populaciji, kako bi zakon bio usvojen bez problema. Pred nama je veliki posao - rekla je Blanka Radošević Marović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Logic

25.02.2016. 16:37

@Srki - Tako je, Srki, zar si zaboravio da je na predhodnoj prajd-paradi nošena zastava Crne Gore sa natpisom "Oj svijetla majska zoro, LGBT Crna Goro"?

Ивaн

25.02.2016. 15:03

Dosao Crnogorac kucu i kaze ocu,tata imam da ti saopstim jednu losu u jednu dobru vijest.Otac mu kaze,ajde prvo losu.Sin mu kaze,tata postao sam gej.Otac poce da place,da kuka po kuci kada se malo smirio pita sina,a koja je to dobra vijest?A sin mu kaze,decko mi je od Vasojevica.

ЗоЗоНаЦ

25.02.2016. 17:53

црна гора је успела не може црња од овог да буде.. браво поносити црно горци...