SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

PREMIJER Makedonije Zoran Zaev nazvao je u sredu svog prethodnika, a sada u Budimpeštu odbeglog, Nikolu Gruevskog, kukavicom i rekao da očekuje da će ga Mađarska izručiti Skoplju.

- Kolika je samo kukavica taj koji je sve vreme govorio da je spreman da na sebe preuzme odgovornost i da ode u zatvor, a kad je došao trenutak prihvatanja odgovornosti, on pobeže - rekao je Zaev i odbacio spekulacije da ima bilo kakav politički dogovor sa Gruevskim.

Istovremeno, po nalogu Krivičnog suda u Skoplju, za Nikolom Gruevskim je raspisana međunarodna poternica, a Zaev je izjavio i da je "Mađarska zemlja koja neće dozvoliti da se prekrše međunarodni dogovori".

PROČITAJTE JOŠ - Gruevski očekuje azil u Mađarskoj

U Mađarskoj po proceduri rešavanje zahteva za izdavanje političkog azila traje 60, ili čak 90 dana, a po skraćenom postupku 15 dana. Prema dosadašnjoj praksi, ističe se u Skoplju, mađarske vlasti ne odobravaju azil državljanima sekularnih država i onih u kojima nema ratnih sukoba. Čak se navodi da ukoliko Gruevski ipak dobije azil, "to će biti politička, a ne pravna odluka Orbana".

Ilegalno bekstvo Gruevskog u Mađarsku, gde u luksuznom hotelu "Korintija" u centru Budimpešte čeka odgovor tamošnjih vlasti na zahtev za politički azil, imalo je neprijatne posledice po njegove kolege u Skoplju. Vlast je uhapsila i u istražni zatvor u skopskom prigradskom naselju Šuto Orizari sprovela nekadašnje najbliže saradnike Gruevskog, bivšeg ministra transporta i veza Mileta Janakievskog i generalnog sekretara Vlade prethodne vlasti VMRO-DPMNE Kirila Božinovskog.

MAĐARSKA POTVRDILA Mađarska je u sredu po podne saopštila da je Nikola Gruevski tražio politički azil pošto je pobegao iz Makedonije da bi izbegao zatvor i da su mađarske vlasti omogućile bivšem makedonskom premijeru da podnese zahtev za azil. Kancelarija premijera Viktora Orbana je dodala da zahtev za azil bivšeg mađarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

U taj zatvor je 8. novembra trebalo da se javi Gruevski na izdržavanje dvogodišnje kazne po presudi u slučaju "Tenk", donesenoj po optužnici Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) zbog zlouopotreba u nabavci luksuznog automobila "mercedes" vrednog oko 600.000 evra.

Janakieski i Božinovski su, kao i Gruevski, optuženi u nekoliko predmeta SJO koji su u sudskom postupku. A bivša ministarka unutrašnjih poslova u Vladi Gruevskog, koja je kao prvooptužena u slučaju "Tenk" (nepravosnažno osuđena u tom postupku na šest godina robije), u sredu je izjavila da ne očekuje pritvor.

U međuvremenu, Sobranje je donelo jednu zanimljivu odluku. Na sastanku šefova poslaničkih grupa u parlamentu Makedonije rešeno je da poslanička plata odbeglog Nikole Gruevskog narednih šest meseci bude manja za pet odsto zbog - neopravdanog odsustva!


RUSKA VEZA

PREMA nekim informacijama iz Budimpešte, poput izveštaja ekipe skopske 1TV, iz mađarskih izvora se "otkriva" da premijer Vlade Mađarske Viktor Orban "štiti Nikolu Gruevskog na zahtev Rusije". Navodno je Gruevski u Budimpeštu stigao u noći između 8. i 9. novembra. A predsednik Krivičnog suda u Skoplju Ivan Džolev je u sredu potvrdio da su oba pasoša Gruevskog, i lični i diplomatski - u sudu u Skoplju.