ZAPOSLENI u Opštoj bolnici Meljine organizovali su u ponedeljak štrajk upozorenja, zbog izuzetno teške situacije u kojoj se već duže vremena nalazi ta ustanova i još jednom zatražili od nadležnih da hitno reše status Bolnice i uključe je u sistem javnog zdravstva Crne Gore.

Pročitajte još: Štrajk upozorenja u Meljinama

Podršku su sindikatu bolnice dali lekari i zaposleni, prisustvovali su i podržali zahteve, u svojstvu građana, potpredsednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević, savetnica dr Tamara Vujović, v. d. sekretar za društvene delatnosti Darko Klasić, ali i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, pacijenti i novinari.

Pročitajte još: Pljevlja: Malo mesta za pse

Okupljenima se obratila predsednica Sindikalne organizacije bolnice Slavica Drobnjak i pitala: Čije je to pravo da se građanima Herceg Novog uskrati zdravstvena zaštita u njihovoj tri veka postojećoj bolnici i svede je na okvire Doma zdravlja? Čije je to pravo da rizikuje nečiji život zbog daljine druge zdravstvene ustanove? Čije je to pravo da sudbinu bolnice drži u svojim rukama?

Drobnjakova je apostrofirala očiglednu nezainteresovanost nadležnih da reše višegodišnji problem poslovanja Opšte bolnice Meljine, nastao nakon privatizacije Vojnog kompleksa Centar medicinskih ustanova Meljine i pokretanja postupka raskida kupoprodajnog ugovora zaključenog sa "Atlas grupom".

RASKID UGOVORA? Okupljenima se obratio i Srđa Keković i podsetio da je svedok da je u septembru 2015. godine na inicijativu lokalne uprave razmatrano pitanje raskida kupoprodajnog ugovora. - Odgovorno tvrdim da su na toj sednici tadašnja dva resorna ministra (Žugić i Šegrt) rekli da je kupoprodajni ugovor od strane investitora prekršen i da je potrebno pokrenuti raskid ugovora.


- Do danas ne znamo u kojem je statusu Opšta bolnica Meljine, koja je po prethodnim najavama nadležnih trebalo da postane deo javnog zdravstva. Poštujući naše sugrađane i naš grad kao i tradiciju naše zdravstvene ustanove, za čiji smo opstanak svi zainteresovani, sa današnjeg protesta šaljemo poruku svim odgovornim državnim institucijama da hitno reše status Bolnice Meljine - istakla je Drobnjakova.

Ona je podsetila da su Opština Herceg Novi, izvršni direktor bolnice Meljine, lekari i Sindikat, pre nekoliko meseci pokrenuli inicijativu da se status bolnice reši, državni organi su to prihvatili, ali još nema rešenja.

- Dok traje spor o statusu bolnice, položaj zaposlenih postaje sve teži - navela je Drobnjakova i dodala da se kadar osipa, što je dodatno opterećenje za one koji ostaju, a uprkos tome zahvaljujući stručnosti svih zaposlenih, kvalitet usluga ostaje na dosta visokom nivou.

PROTEST

Sa skupa je najavljeno da će svakodnevno od 10 do 10.30 organizovati mirne proteste dok se ne reši status Opšte bolnice Meljine.