Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor o imenu s Grčkom koji je Skoplju otvorio vrata za ulazak u NATO, rekla je danas u Zagrebu makedonska minisatrka odbrane Radmila Šekerinska-Jankovska.

"Oduvek smo govorili da želimo dobru suradnju s Rusijom, ali odluke su na nama. Makedonija je donela odluku", rekla je Šekerinska novinarima.

Pročitajte još: NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu; Stoltenberg: Bez promene imena nema pristupa Alijansi

Šerinska je dodala da žali zbog odluke o proterivanju diplomata, ali da će njena vlada "ostati budna i fokusirana" na primenu dogovora s Atintom, prenela je Hina.

Grčka je proterala dvojicu ruskih diplomata i zabranila ulazak u zemlju još dvojici pod sumnjom da su pokušali da potkopaju sporazum o nazivu Makedonije dogovoren u junu sa Skopljem, a Moskva je najavila da će odgovoriti na isti način.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom juna dogovor o imenu Makedonije, koja bi trebalo da promeni ime u Severna Makedonija.

Pročitajte još: RUSIJA ODGOVARA GRČKOJ: Nikad vas nismo ni gledali kao saveznika

Taj dogovor mora da se ratifikuje u obe zemlje, a u Makedoniji je predviđen referendum.

"Referendum i donesene odluke su u korist građana i nećemo dopustiti ničije mešanje na tom putu", rekla je Šekerinska posle sastanka ministara obrane regiona s američkim kolegom Džejmsom Matisom u Zagrebu.


Prema njenim rečima, odlaganje prijema Makedonije u NATO od 2008. izazvalo je tešku političku, privrednu i finansijsku krizu u zemlji.

"Nećemo dopustiti da se to ikada više ponovi", rekla je ona.

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o evroatlantskim integracijama Makedonije koja je pozivnicu za članstvo u NATO čeka od 2008. a od 2005. početak pregovora s EU.


Lideri NATO su 11. jula pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu a članica bi mogla da postane kada se definitivno potvrdi promena imena zemlje.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak je objavilo da smatra da je Makedonija silom uvučena u vojne snage NATO i da takav potez samo produbljuje podele i povećava napetosti u Evropi.

MOSKVA: GRČKI AMBASADOR POZVAN NA RAZGOVOR U MSP


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo na razgovor grčkog ambasadora u Moskvi u znak protesta protiv odluke Atine da protera dvoje ruskih diplomata.


"Vašington je iza antiruske odluke grčke vlade", tvrdi ministarstvo u saopštenju, prenosi Rojters.


Prema ranije objavljenim tvrdnjama neimenovanog zvaničnika, Grčka je dala ruskim vlastima rok da do danas pošalju dvoje svojih diplomata kući.


On je kazao da Atina želi da protera dvoje ruskih diplomata i zabrani ulazak u zemlju još dvojici, "nakon što se saznalo da su sveštenici i druge organizacije primale novac iz Rusije da protestuju protiv sporazuma sa Makedonijom o imenu".


Grčka je obavestila Rusiju 6. jula da planira da njene diplomate planira da protera iz zemlje zbog nelegalnih aktivnosti u vezi sa protestima protiv imena Makedonije, rekao je prethodno neimenovani grčki diplomata za Rojters.