MEŠTANI, lokalne vlasti i zaposleni u Bolnici Meljine opravdano već godinama strahuju da bi ova, nekada u Jugoslaviji ugledna zdravstvena ustanova, mogla biti ugašena. Deceniju posle potpisivanja ugovora o kupovini nekadašnje Vojne bolnice u Meljinama sa konzorcijumom koji čine članice "Atlas grupe", svima je jasno da je reč o neuspeloj privatizaciji.

Povodom opstanka bolnice u Herceg Novom su na inicijativu predsednika Opštine Stevana Katića boravili predstavnici "Atlas grupe", sa predsednikom Duškom Kneževićem. Premda lokalna uprava nije direktni učesnik u postupku privatizacije nekadašnje Vojne bolnice, izuzetno je zainteresovana za nju zbog vitalnog značaja koji ima za Herceg Novi. Uskoro će biti upriličen i sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija, kako bi se eventualno definisalo sporazumno rešenje, a krajem marta očekuje se poseta potencijalnog investitora.


PROČITAJTE JOŠ:
CG: Penzioneri hrane unuke

- Bolnica propada, a opstaje dobrim delom zaslugama zaposlenih - kaže predsednik hercegnovske Opštine Stevan Katić, uz ocenu da se na državnom nivou ne preduzimaju adekvatne mere kako bi sačuvali ovu zdravstvenu ustanovu. - Lokalna uprava pomaže koliko može. Letos su donirana dva monitora za operacionu salu, odloženo je plaćanje poreza na nepokretnosti, a dug je oko pola miliona evra. Isto je uradio i hercegnovski "Vodovod", kojem bolnica duguje oko 100.000 evra.

Očuvanje bolnice je prioritet oko kog nema dileme, ali prvenstveno treba rešiti pravni status bolnice. Vlada je lane pokrenula sudski postupak za raskid ugovora o kupovini Centra vojno-medicinskih ustanova Meljine. Od 120 miliona evra predviđenih ugovorom realizovana su samo tri za medicinsku opremu. Većina objekata je pod hipotekom, a kreditno zaduženje je 11,5 miliona evra. Radnicima nisu isplaćene tri plate, a tu su i dugovanja za doprinose, regrese, poreze, komunalne usluge. Bolnici nedostaju i oprema i kadrovi.


PROČITAJTE JOŠ:
Gradonačelnik Pljevalja platio kaznu i izbegao zatvor

RASKID?

KOMPLEKS u kom se nalazi Bolnica Meljine zahvata više od 50.000 kvadrata, sa 19 objekata površine 20.000 kvadrata. "Atlas grupa" sve to je kupila 2008. godine za 25,1 milion evra.

Iz Ministarstva zdravlja prošlog leta je rečeno da država pokušava da postigne dogovor o raskidu ili nastavku ugovora sa sadašnjim vlasnicima jer bi sudski spor mogao trajati dugo. Iz "Atlas grupe" su bili odlučni da do konačne odluke suda ili sporazumnog rešavanja svih problema bolnica ostaje njihova.


MANjA BOLNICA

DOKTOR Nenad Sekulović, hirurg u Bolnici Meljine, smatra da bi za Herceg Novi optimalna bila izgradnja male gradske bolnice sa 120 kreveta u sistemu javnog zdravstva. Predsednik Katić potvrdio je da postoje planovi da se u krugu sadašnje bolnice deo opredeli za izgradnju nove zgrade, a ostatak za objekte turističkog ili turističko-zdravstvenog sadržaja.