Mogren će biti državni?

S. Gregović

29. 07. 2017. u 18:00

Могрен ће бити државни?

Foto: Igor Marinković

Privatizacija dela "Budvanske rivijere" - Grad-hotel Sveti Stefan i Vila "Miločer" ostaju državno vlasništvo, a možda i stari budvanski gradski hotel

BUDVA - "Budvanska rivijera" biće najverovatnije podeljena na dva dela. Grad-hotel Sveti Stefan i Vila "Miločer" ostaju državno vlasništvo, a možda i stari budvanski gradski hotel. Dok bi turističko naselje "Slovenska plaža" i hoteli u Petrovcu, sa izuzetno vrednim okolnim zemljištem, mogli postati vlasništvo biznismena Nila Emilfarba i Miodraga Kostića Koleta.

Deoba će biti "uvod" u planiranu i najavljenu privatizaciju najveće hotelske kompanije u Crnoj Gori, koja je u većinskom vlasništvu - države. Mada zvanično nije potvrđeno, gotovo je izvesno da će biti privatizovani "Slovenska plaža" i hotel "Aleksandar" u Budvi, kao i "Palas" i "Kastel lastva" u Petrovcu. Zasada se spekuliše da bi stari gradski hotel "Mogren", koji se nalazi naspram drevne Budve, mogao ostati u vlasništvu države, kao i elitni grad-hotel Sveti Stefan i Vila "Miločer", nekadašnji letnjikovac dinastije Karađorđević.

U HG "Budvanska rivijera" država sada ima 58,7 odsto akcija. Druga po veličini akcija je "Strateks grupa", čiji je vlasnik američki državljanin uzbekistanskog porekla Nil Emilfarb, koji je i jedan od vlasnika dela turističko-stambenog naselja na rtu Zavala kod Budve. U javnosti se uveliko spekuliše o tome da će Emilfarb i Miodrag Kostić Kole, koji sada imaju 30 odsto kapitala u HG "Budvanska rivijera", u novoj privatizovanoj firmi postati većinski vlasnici. I da će sa 17 miliona evra ulaganja postati vlasnici hotela i atraktivnih poseda uz pomenute hotele u Budvi i Petrovcu, ogromne vrednosti. Iz "Streteks grupe", kao i iz "Budvanske rivijere", ovim povodom se ne izjašnjavaju, iako se u javnosti više puta čulo (a nije demantovano) da Vlada namerava da budvanskog hotelijera, koji raspolaže sa oko 4.000 hotelskih kreveta, privatizuje na specifičan način još ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije