Plaža na mestu ustaškog logora

V. Crnjanski Spasojević

02. 07. 2017. u 11:02

Плажа на месту усташког логора

Kosti brutalno pobijenih prekrivene šljunkom i peskom u uvali na Pagu

Zaboravljena stratišta Gospić-Jadovno-Pag kriju tragove strašnih zločina s početka Drugog svetskog rata

OSTACI strašnog sistema logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, u NDH, danas su dobrim delom devastirani. Spomen-table su više puta skidane, a jame sa masovnim grobnicama neobeležene. Ovo je rezime istraživanja dr Filipa Škiljana iz hrvatskog Instituta za migracije i narodnosti, predstavljenog u subotu, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u okviru projekta "Mesta stradanja - prva faza Holokausta u Srbiji i Hrvatskoj".

Podaci o broju stradalih, kako navodi Škiljan, razlikuju se od autora do autora. Đuro Zatezalo je broj žrtava procenio na najmanje 40.123, od čega je 32.103 stradalo u Jadovnom, a 8.020 na području Slane i Metajne. NJih 38.010 bili su Srbi, 1.998 Jevreji, a ostalo Hrvati, Slovenci, Muslimani, Mađari, Česi i po jedan Rus, Rom i Crnogorac. U poimeničnom popisu žrtava Zatezalo je pobrojao 10.504.

Franjo Zdunić Lav, stanovnik Gospića 1941. godine, govori da je u kompleksu Jadovno-Velebit-Pag ubijeno više od 37.000 ljudi. Fikreta Jelić Butić piše o 30.000 - 48.000 ubijenih, a LJubo Boban citira Vojnu enciklopediju Jugoslavije - da je u logoru ubijeno 72.000, a na Šaranovoj jami 35.000 žrtava.

- Ivo Goldštajn smatra da je najbliža istini brojka od 28.700 uhvaćenih, koju je Iliji Jakovljeviću izrekao Stjepan Rubinić u vreme zatočenja u Staroj Gradiški, sredinom rata - navodi Škiljan. - Ako se oduzme 4.000 ljudi koji su iz Gospića otišli krajem avgusta, posle rasformiranja logora, onda je najbliža istini brojka od 24.000 žrtava, nestalih na Velebitu, Pagu i u Gospiću, među njima najmanje 2.500 Jevreja.

OBELEŽENA SAMO ŠARANOVA JAMA Spomenik žrtvama u Jadovnu podignut je 1975. i stajao je petnaest godina pre nego što je uklonjen. Replika je otkrivena 2010, ali je i ona nestala 24 sata kasnije. Od tri velike jame, danas je obeležena samo Šaranova, kraj koje se i održava komemoracija. Na prostoru logora nema vidljivih tragova, tek gomila kamenja od humki i ostataka spomenika.

Logor Jadovno je bio smešten u gustoj šumi Velebita, 10 kilometara od istoimenog naselja, u uvali Čačić dolac. Bio je okružen sa dva reda žice i kamenom ogradom. Prvi logoraši koji su stigli 24. juna 1941. bili su zagrebački Jevreji. NJih 200 dopremljeno je iz Zagreba u Gospić, od kojih je tridesetak izdvojeno i odvedeno u uvalu Čačić dolac. Oni su imali zadatak da uvalu opašu žicom.

Posle nekoliko dana počele su da stižu veće grupe. Ustaše su spavale u dve barake, a oni pod vedrim nebom. Tek kasnije im je dozvoljeno da izgrade nastrešice od grana jele i paprati. Kapacitet logora bio je 1.500-2.000 logoraša, a u julu ih je bilo 3.000. Likvidirani su van samog logora, najverovatnije kod jame ispod Grgina brijega, ali i u obližnjim jamama i vrtačama, tvrdi Škiljan:

- Ustaše su nedugo nakon dolaska 165 zagrebačkih jevrejskih omladinaca iz „Danice“, njih 155, povezane žicom, bacili u jamu na Grginu brijegu i za njima i ručne bombe. Na stratištima Jadovnog ubijena su 73 pravoslavna sveštenika - svaki treći likvidirani sveštenik SPC u NDH. U neobeleženim jamama počivaju i kosti episkopa gornjokarlovačkog Save Trlajića i mitropolita sarajevskog Petra Zimonjića, sa kojima su se ustaše posebno brutalno obračunale. Ekshumacija nikada nije obavljena, a žrtve sahranjene.

Logor je zatvoren 21. avgusta 1941, a oblast u kojoj se nalazio predata Italiji. Mesto je ostalo neistraženo delom zbog dubine jama u koje su bacana tela, a delom jer su nove, posleratne vlasti neke od njih zatrpale betonom. Nove jame sa ostacima skeleta otkrivene su osamdesetih godina prošlog veka.

Za samo tri meseca ubijeno je gotovo 40.000 Srba

Logor Slana na Pagu nalazio se na golom paškom rtu, oko pet kilometara od zaseoka Metajne. Prva grupa Jevreja stigla je 25. juna iz Karlobaga, a odmah posle njih i Srbi i hrvatski komunisti. Svedok Šime Brnin sa Paga procenio je da su brodom njegovog oca tokom 40 dana u Slanu i Metajnu ustaše prevezle oko 3.000 logoraša. Logor je bio izložen buri, nije bilo pijaće vode, ni vegetacije. Prve grupe logoraša spavale su pod vedrim nebom. Oni su gradili stražarnice za čuvare i smeštaj za logoraše, a kasnije i prilazne puteve.

- Radili su 10-12 sati dnevno, tokom kojih su maltretirani, pa ako su padali od iznemoglosti, premlaćivani su i ubijani za primer ostalima. Higijenski uslovi su bili očajni i pojavila se dizenterija. Muški logor bio je podeljen na srpski i jevrejski deo. Jevreji su, za razliku od Srba, primali cenzurisanu poštu i poneki paket s hranom - navodi Škiljan.

U julu su transporti postali sve brojniji, pa je zapovednik logora Devčić naredio da se grupa od 55 starijih odvede iz Slane. Prema iskazu ustaše Jerka Fratrovića, ubijeni su negde na Velebitu. Usledile su dalje likvidacije, obično noću, na lokalitetu Furnaži.

Ustaše u Slanoj nisu stigle da sakriju tragove zločina, a od Metajne do svetionika Svetoga Krištofora, udaljenog 10 kilometara, bilo je najmanje 10 masovnih grobnica. Italijani su, u septembru 1941, poslali dve sanitarno-dezinfekcione komisije, koje su fotografisale grobnice u Slanoj i pored Karlobaških Malina, iz njih izvukle 791 leš i spalile. Prema italijanskoj proceni, broj žrtava bio je 4.000, međutim paški brodari operišu brojem od 15.000. Emerik Blum, jedan od preživelih logoraša, tvrdi da je ubijeno 10.000 Srba i 1.000 Jevreja, a don Joso Felicinović pominje oko 12.000 žrtava.

Spomen-ploča je već nekoliko puta ukradena, a turisti koji posećuju poznatu plažu ispod mogu naići na ostatke logorske žice, ne znajući šta je to.

Spomen-ploča na Pagu je već nekoliko puta ukradena

MAPE 12 LOKACIJA UŽASA

U samoj Srbiji, u okviru prve faze Holokausta, Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu mapirao je 12 lokacija: Jajinci, Jabuka, Rakovica, Bubanj Potok, Bežanijska kosa (Trostruki surduk), Deliblato, Šabac, Novi Sad, Kraljevo, Kragujevac, Niš i Leskovac. Do kraja 1941. tu je ubijeno oko 6.500 Jevreja, muškaraca. U Šapcu su stradali i Jevreji iz čuvenog "kladovskog transporta", koji su bežali u Izrael.

Projekat mapiranja stratišta iz 1941. godine pokrenuli su Savez jevrejskih opština Srbije, Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu i Odsek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

zaliv.net

02.07.2017. 11:23

Нема везе, битно је да је наш председник пружио руку помирења.

Duško

02.07.2017. 11:42

Samo deo ovoga da je istina današnja hrvatska obavezno na kemoterapiju. Da ne kažemo atomsku bombu. Mržnja i zla kob je u genima hrvata, i kako to izlečiti.

MatijaBG PFC

02.07.2017. 11:46

U okviru logora Staro Sajmište u BG nalazi se teretana i benzinska pumpa,prvo pristojnost u svom dvorištu!

naranca

02.07.2017. 12:14

@MatijaBG PFC - @matijabg Teretanu si isgurno izmislio a benzinska pumpa je daleko izvan Sajmista.Mozes da blefiras one koji ne zive u BGD.I jos nesto Staro Sajmiste je u centru BGD a ovi ''tvoji'' logori po zabitima.

MatijaBG

02.07.2017. 12:22

@MatijaBG PFC - Moje lice je bilo uvek antifašističko i za mene su Četnici i Ustaše jednako smeće!Beograd će biti demokratsko,građansko društvo i ne želim u svom gradu izrugivanje žrtvama,a tamo ako se neko izruguje,mora biti svestan da će tako i sam proći!

U starom sajmištu nema nikakvih kostiju

02.07.2017. 12:49

@MatijaBG PFC - To je bio sabirni centar, koji će se uskoro pretvoriti u memorijalni centar... i taj logor je bio na teritoriji NDH. Dovoljno? E, vidiš, to je razlika između nas Srba i vas Rvata...

MatijaBG

02.07.2017. 12:58

@MatijaBG PFC - Staro Sajmište je sabirni centar u kojem je ubijano ,a nisu se delile čokoladice i ko god da je to radio,bio je zločinac.Ma Srbi su dobri momci iz kraja....nego,kako to da su Srbi sve pobedili,a ispada da su na svakom kilometru od Triglava do Gevgelije,njihove grobnice?Zanimljivi neki junaci i pobednici.

MatijaBG

02.07.2017. 13:05

@MatijaBG PFC - Naranča,upravo tako,eto,kako sam tebe upravo razotkrio da nemaš veze sa BG,Ovaj grad je kompletan na kostima jer su ovu državu uvek tvoji idoli,a plašim se da će tek tako biti u budućnosti!

sas

02.07.2017. 13:51

@MatijaBG PFC - citram: "a ispada da su na svakom kilometru od Triglava do Gevgelije,njihove grobnice?" svrsen citat. To su Srbi koji su zuvili na tim prostorima. Koji nisu hteli da se Pokatolice ili predju na Islam ili da pridju komunjarama. Oni po Krajini koji su stali uz tita su najvise pobijeni,stradali.. To nisu Srbi koji su ratovali TO je obican narod. ps.MatijaBG' ti puno kakis.

naranca

02.07.2017. 13:59

@MatijaBG PFC - @matijabg E to samo mozete VI.Da branis Ustaski logor a da sebe nazivas antifasistom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ne znam za Svet ali ja vam se divim:)

lood

02.07.2017. 14:03

@MatijaBG PFC - Dečko moraš da skapiraš jednu stvar - komunizam i antifašizam nisu sinonimi. To je najveći komunistički spin ikada, jer su crveni banditi sa tom teorijom sve što nije komunizam podveli pod fašizam. I kako sad Beograd građansko društvo? Zar ti kao komunista ne veruješ u jednakost svih, nepostojanje klasa i potrebu da se satru elitni slojevi tj. građansko društvo, i ostale komunističke baljezgarije.

MatijaBG

02.07.2017. 14:12

@MatijaBG PFC - Sebe nazivam antifašistom,ali nigde sebe nisam nazvao Hrvatom.projekcija vašeg mozga je slika Srba danas,na žalost....gospođo Naranča

славко

02.07.2017. 14:21

@MatijaBG PFC - Није ми познато да су током немачке окупације на власти у Србији били четници и да су организовали геноцид над Хрватима, Јеврејима, Ромима и хомосексуалцима. Ако Ви имате неке историјске доказе за изједначавање усташа и четника, не стидите се, поделите их са нама. Такође би било јако важно да знате, врли и драги наш Матија, да се логор Старо Сајмиште налазио на територији НДХ. С обзиром на суфикс у Вашем надимку, можда баш живите на том подручју.

slobodanka

02.07.2017. 14:57

@MatijaBG PFC - Nisu ustase i cetnici isti!!! Cetnici su bili kraljevska vojska koja se borila i protiv ustasa i protiv nemaca i partizana. A ustase su fasisticka organizacija Hrvatske.Koljaci i ubice pod pokrovitelstvom katolicke crkve. Tako da znas!

naranca

02.07.2017. 16:42

@MatijaBG PFC - @matija bg Ni ja tebe nisam nazvao Hrvatom (u ovom clanku) .Projekcija tvog mozga

Реци Не EU/NATO окупацији!

02.07.2017. 17:20

@MatijaBG PFC - Па називајући логор "Старо сајмиште", који се налазио на окупираној територији Србије тада заваној НДХ, којом су гле чуда команда и чувари били хрвати-усташе, некаквом "српском одговорношћу" и стављајући знак једнакости између усташа са стотинама конценрационих логора за истребљење срба, и срба који нису имали ни један једини за никога је мало је рећи безобразлук, и да никада нисам прочитао једно једино антсрпско троловање овде МатијаЧАВОГЛАВЕ, и најглупљем читаоцу би било јасно ко си и шта си!

naranca

02.07.2017. 18:56

@MatijaBG PFC - @matijabg Ni ja tebe nisam nazvao Hrvatom.Projekcija tvog mozga ..Drug Naranca.

Никола

03.07.2017. 14:41

@MatijaBG PFC - Био сам одликаш из историје у свим разредима основне школе и гимназије (у Хрватској) и на испитима из ист. на факултету. У IV гимназије рекох себи: или ја не разумем или нешто није у реду са том "историјом"! У књизи пише да су четници и усташе исти. Првима је командовала влада у Лондону, да бране краља, а друге су 10 година уочи рата припремали нацисти и фашисти да руше краља и њима је команда у Берлину. Па зар су Лондон и Берлин исто - не, они се боре једни против других, како је то онда исто?

naranca

03.07.2017. 16:29

@MatijaBG PFC - @matijabg Ni ja te nisam nazvao Hrvatom.Projekcija.Aaa?Drug Naranca.

sas

02.07.2017. 13:58

MatijaBG' Ti Srbi i drugi u Beogradu su pobijeni po naredbi Njemacke vrhovne komande. a Krajem rata nastavili pokolj Srba partizani. Tvoji djedovi ili pradjedovi.

Siniša

02.07.2017. 14:13

Треба се борити да се истина не заборави, да се означе места страдања и да се организовано обилазе.П.С. Знам да ми Новости неће објавити коментар, јер то никада не раде, а ја и даље упорно шаљем и читам вас.

Ne ponovilo se

02.07.2017. 14:17

Samo u 3 logora na podrucju NDH je ubijeno 1300 000 Srba. Staro Sajmiste , Jasenovac i Jadovno u sklopu kog je bio i otok Pag. Koliko je postradalo po nebrojenim stratistima i jamama sirom NDH to tek treba da se utvrdi. Nema grada na podrucju te Monstrum drzave da nije bilo ubijanja , Srba , Jevreja i Roma............

Nada Latinović

02.07.2017. 14:57

Уместо табле Слава жртвама фашизма треба да стоји - Слава жртвама хрватских усташа и нацизма. Иалијијани са овим немају ништа. Стварно не разумем српске туристе, ако ово знају, да својим новцем потпомажу хрватски туризам.

Hrvatska laz i podvala

02.07.2017. 17:20

@Nada Latinović - Na svakoj tabli kojih je jos ostalo uvek cete videti tu recenicu: zrtvama fasizma iza koje se kriju pravi zlotvori ustase. I zasto se stalno izbegava pominjanje logora u Dubrovniku? Da im se mozda ne pokvari sezona?

naranca

03.07.2017. 17:03

Pa I Ustase su zrtve fasizma.Zbog fasizma postali su monstrumi I sada Im duse gore u PAKLU.666

komandant 1001

10.07.2017. 13:22

Sigurno je jedno da nikada nebi bilo logora za srbe Jasenovca, Jastrebarskog, (samo za srpsku decu) Paga, logoraSiska, Koprivnice, Lobora,Jadovna,Gospića ....pa ni prikrivenih Ustaša od 1918do 1991 da sve to Srbima nije upakovao Nj.V. kralj Aleksandar koji nije hteo da posluša tadanjeg američkog predsednika Wilsona a što je još gore ni svog oca Petra i najboljeg svog Vojvodu Mišića da stvori Srpsku Državu....nego je 1918zagrlio "milu braću" kako je znao reći za Hrvate koji su ga i ubili.