Nastavak uličnih protesta, Makedonija pod pretnjom sankcija EU

M. Stančić

četvrtak, 21. 04. 2016. u 22:57

Наставак уличних протеста, Македонија под претњом санкција ЕУ

Protesti u Skoplju

U Skoplju istovremeno održani protesti građana nezadovoljnih vladavinom VMRO DPMNE i pristalica te makedonske stranke
SKOPLjE – OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

ESKALACIJA oduženih antivladinih demkonstracija građanskog pokreta "Protestujem", uz podršku udružene opozicije predvođene SDSM Zorana Zaeva i albanskom asocijacijom Besa, deveti put u četvrtak uveče izražena masovnim revoltom u zahtevima za ostavku predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, zbog odluke o aboliciji političara umešanih u aferu „Prisluškivanje“ dodatno zaoštrava oduženu krizu u ovoj zemlji.

Posle otkazivanja za petak zakazane „popravne“ runde političkih dogovora stranačkih lidera, uz posredništvo inicijatora „pomirenja“ predstavnika EU u Beču, održavanje vanrednih izbora zakazanih za 5. juni sve je neizvesnije. U uslovima razbuktavanja uličnih antivladinih protesta širom Makedonije i kontrademonstracija privrženika vladajuće VMRO-DPMNR Nikole Gruevskog, izostanak „bečke infuzije“, može biti pretvoren u i u kontrameru uvođenja sankcija, kako se nagoveštava u Skoplju, uskraćivanjem preporuka Brisela za članstvo ove zemlje u evrointegracijama.

Dok je na antivladinim protestima u Skoplju, Prilepu, Štipu, Kavadarcima, Kumanovu... i u četvrtak izričito zahtevano povlačenje akta abolicije za korumpirane političare, ostavka Ivanova i odlaganja izbora zakazanih za 5. jun, jer za njih ne postoje uslovi, na provladinim kontrademonstracijama ispred zdanja parlamenta u Skoplju, ponovljeni su zahtevi za održavanje junskog glasanja koje bi zemlju „izvelo“ iz krize...

Posle nekoliko dana pauze, provladin Građanski pokret za odbranu Makedonije (GPOM) u četvrtak uveče je „izveo“ privrženike valadajuće makedonske stranke na „crtu“ suprotsdstavljenoj masi antivladinih demonstranata. Najveći deo provladinih privrženika, ponovo organizovano doveden iz unutrašnjosti zemlje, u centru Skoplja podržava održavanje izbora 5. juna pružajući podršku VMRO- DPMNE i Gruevskom. Uz transparente „Jedinstvena Makedonija“, „Ne u EU“, „NATO – napolje“ i „Narod je sila“, zahtevano je okončavanje rušilačkog "plana opozicije“ plaćenika Zapada za destabilizaciju Makedonije – „ukrajinskim scenarijom“...

„Bliski susret“ velike mase antivladinih demonstranata i grupe u kontraprotestu, na raskrsnici bulevara „Partizanski odredi“, kod skopske saborne crkve, osujetile su jake policijske snage sa vodenim topovima. Ozbiljnijih incidenata nije bilo. U vreme uličnih antivladinih protesta i kontrademonstracija centralni deo Skoplja potpuno je bio zatvoren za saobraćaj, pod obezbeđenjem raspoređenih jakih snaga policije, sa oklopnim vozilima i vodeni topovima, u „tamponu“ za sprečavanje sukoba.

Demonstranti u organizaciji pokreta "Protestujem", u takozvanoj „šarenoj revoluciji“, u glavnom gradu Makedonije po deveti put okupili su se ispred kancelarije Specijalnog javnog tužilaštva (STJ) pružajući podršku za istrage u aferi „Prisluškivanje“ i izvođenje kriminalaca iz vlasti pred sud. Na protesnom maršu cenrom Skoplja, promenjenom maršrutom, pored info centra EU, Evropskog univerziteta... do zgrade Vlade, na bulevaru Ilinden, ostavili su šareni trag boja kojima su simbolično „markirali“ i potirali nedela desetogodišnje vladavine režima Gruevskog.

Uprkos najavama da će, pod snažnim diplomatskim pristiscima Zapaljda i građanskog otpora koji se širi Makedonijom, Ivanov u četvrtak povući akt abolicije u kriminal ogrezlih političara, „pravni izlaz“ iz tog sve zamršenijeg lavirinta nije pronađen. To dodatno zaostrava ukupnu situaciju u zemlji, i kako se upozorava u Skoplju, preti daljom eskalacijom protesta.

PRETNjE „ŠTAPOM“ EU

U POTEZU „premošćivanja“ za smirenje eskalacije situacije u zemlji iz Brisela i od diplomatskih predstvanika Zapada u Skoplju – evrikomesar za proširenje Johanes Han i trojica evroparlamentaraca u predsničkom timu - Ričard Hovit, Edvard Kukan i Ivo Vajgl, „bacili su šargarepu“, kako se navodi u Skoplju. Da bi izbori 5. juna bili međunarodno priznati obaveza je hitno povlačenje amnestije Đorđa Ivanova. No, istovremeno je najavljen i „štap“, konkretnijim upozorenjem za moguće sankciinisanje zbog „retrogradnih poteza“ stranaka u vrlo složenoj situaciji „koja može da dovede do ozbiljnih posledica po zemlju.“

U saopštenju iz Brisela ističe se da su "u odsustvu bilo kakvog daljeg napretka, primorani da razmotre dalje akcije za ispunjavanje jasno postavljenih uslova Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropskog parlamenta".

Iz zapadnih diplomatskih izvora u Skoplju ne isključuje se mogućnost primene i „dodatnog scenarija“ Brisela poput sankcija za političare, kao i dovođenje specijalnog predstavnika za Makedoniju...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Branko

22.04.2016. 17:45

@mkd - Nemoj da krijes svoje ime.Sudbina predavnika je svugde ista. A EU I SAD mogu da idu u ... Makedonija nije I nece biti niti Libija niti Ukraina. Opstala je 2000 godina opstace I sada ali EU nece biti.