VERNICI islamske veroispovesti iz naselja Sutivan održali su novi protest pred ovdašnjom džamijom, nezadovoljni odlukom porodice Radović da onemogući korišćenje tek nasutog puta koji do nje vodi. Ukazali su na diskriminatorski odnos države prema njima, tvrdeći kako su Radovići tu zemlju u policiji prijavili kao svoju, iako su je ranije prodali.

Istakli su "da je na putu nacrtan krst, simbol druge vere - hrišćanstva. To dovodi na zaključak kako oni koji ovo rade izazivaju rasnu i versku mržnju, koju sprovode već više od mesec dana nad ovom božjom kućom i muslimanima u okruženju". Za raspirivanje mržnje i napad na džamiju osumnjičili su jednog od članova porodice Radović, F. R., koji radi kao vozač u zatvoru u Bijelom Polju. Zbog dobrog odnosa s policijom, kako tvrde, ona izbegava da reši slučaj.

Po podacima Islamske zajednice u Bijelom Polju, Radovići su prodali zemlju 1961. za 916.150 tadašnjih dinara. Potom su devedesetih godina pokrenuli spor oko te iste zemlje. Država im vraća zemlju bez novčane nadoknade, iako pravnog osnova za to nije bilo.

- Zemlja je vraćena samo jer je tu džamija. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Kome smeta put koji vodi ka džamiji? Bacanje fekalija na zidine, crtanje krsta na putu, svakodnevno vređanje koje doživljavamo su neljudski čin. Zgroženi smo i očekujemo u skorijem roku rešavanje problema - kažu vernici koji klanjaju u džamiji u Sutivanu.

Bjelopoljac Zoran Radović ima sasvim drugačije viđenje:

- Džamija nikada nije bila vlasnik zemlje, koju je država nacionalizacijom nasilno oduzela od mog dede 1959. Luka Radović je tada sa svom porodicom i stokom izbačen na ulicu. Nikada za imanje nije dobio ni dinar. Restitucijom je 1989. zemlja vraćena u celosti i taj deo imanja je pripao meni.

Radovići su tada, kao donaciju, dali i po ar zemlje, koju je džamija ogradila kao svoju.

- Pre 50 godina je kroz naše imanje probijen put dug dva kilometra i širok tri i po metra, koji je spojio selo Kukulje s gradom. Nikada nismo tražili nadoknadu. Meštani okolnih imanja su nasilno probili drugi u dužini od oko 200 metara i spojili dva paralelna asfaltna puta. Pre petnaestak godina pozvao me je načelnik za investicijeFekrim Hajdarpašić, koji se interesovao da li želim da taj put asfaltiraju, na šta sam pristao. Ali, ne i da asfaltira prečicu od asfaltnog puta do džamije, jer je to bilo pod sporom. Vernici su koristili put posred imanja i za vreme sahrana parkirali na desetine vozila. Niko im nije ni reč rekao. Neistina je da su Radovići zemlju prodali Bjelasici - tvrdi Radović.

POLICIJA I SUD NA POTEZU

ZORAN je, kao naslednik, Odboru Islamske zajednice 1990. dozvolio prolaz preko imanja.

- Obećali su nadoknadu, ali je nikada nisu dali - ističe Radović, koji se neprijatno iznenadio kada je obilazeći imanje video nasut put, pripremljen za asfaltiranje. - Moj revolt je bio povećan činjenicom da su to uradili tajno. Prijavio sam stvar policiji. Nemam veze s crtanjem krsta, ni sa bacanjem fekalija na džamiju. Sve to rade oni koji žele da oblate moju familiju.

Radović je protiv "neimara" podneo krivičnu prijavu.