Američka ratna flota će dok traje pandemija korone ostaviti na borbenom dežurstvu u međunarodnim vodama samo dva od 11 nosača aviona, pišu mediji.


„Hari Truman“ ostaje jedina borbeno sposobna udarna grupa na istočnoj obali“, izjavio je komandant 2. flote vice-admiral Endrju Luis.


Međutim, ona je već ispunila zaredom dva dežurstva bez kapitalnog remonta. U njenom sastavu, osim nosača aviona, ulaze i krstarica „Normandija“, razarači „Faragut“, „Forest Šerman“ i „Lasen“, kao i niz pomoćnih brodova.


Međutim, na nosaču aviona „Teodor Ruzvelt“ je najteža situacija. Na njemu je više od 550 obolelih od korone.


Kako je primetio u intervjuu za „Komsomoljsku pravdu“ kapetan Vasilij Dandikin, slična situacija je i na „Ronaldu Reganu“, „Nimicu“, „Karlu Vilsonu“, iako ne toliko ozbiljna. Moraće se izvršiti duboka dezinfekcija i evakuacija posade sa nosača aviona.


U isto vreme, najnoviji „Džerald Ford“ se i dalje bori sa „dečjim bolestima“ i ne može da isplovi. Samo stari dobri „Dvajt Ajzenhauer“ koji je odavno zreo za remont, nastavlja svoje dežurstvo u Indijskom okeanu.


Američka komanda je napravila grešku, kada nije preduzela odgovarajuće mere karantina za posadu. Na brodovima nije bilo ni stručnih lekara i sredstava zaštite što je omogućilo epidemiji da uzme maha, faktički onesposobivši veći deo udarnih snaga flote.rs.sputniknews.com