(PARIZ: OD STALNOG DOPISNIKA)U francuskim bolnicama od početka pandemije nikada nije bilo toliko mrtvih u jednom danu - čak 605. Kada se tome dodaju i preminuli u staračkim domovima, umrlih je u ponedeljak bilo 833, što je ukupan broj žrtava korona virusa popelo na blizu devet hiljada – 8.911. Ni ti podaci, međutim, nisu potpuni, jer u zvaničnu statistiku nisu uračunati smrtni slučajevi u stanovima.


I broj novozaraženih je dosta veliki. U jednom danu skočio je za blizu četiri hiljade, tačnije 3.912 u bolničkom okruženju, odnosno preko pet hiljada, kada se saberu i nepotpuni podaci iz staračkih domova. Broj ustanovljenih slučajeva zaraženih, prema preciznim bolničkim izvorima, tako je premašio 74.000, a uz delimičnu statistiku iz domova za stare, približio se brojci od sto hiljada.


Bilans blažih slučajeva, koji se leče kod kuće, nije poznat, jer se ovde testovi sprovode samo na najtežim bolesnicima. Ministar zdravlja Olivije Veran, koji je u ponedeljak izneo podatke, poručio je da će se testovi ubuduće automatski sprovoditi u svakom staračkom domu gde bude zabeležen prvi slučaj zaraze.


S druge strane, stižu ohrabrujući podaci kada je reč o pritisku na bolnice. Porast broja pacijenata na reanimaciji je svakoga dana, već čitavu sedmicu, u padu. U ponedeljak ih je bilo nešto preko sedam hiljada, tačnije 7.027, što je za 94 više nego dan ranije. Pre nedelju dana, porast je iznosio 475.


Pozitivan je i podatak da je iz bolnica u ponedeljak pušteno više ljudi (1.067) nego što ih je primljeno (831). U bolnicama se trenutno nalazi 29.722 pacijenta od korona virusa.


Foto Tanjug/AP


Ministar ekonomije Brino le Mer je poručio da će zbog posledica ove sanitarne krize francuska privreda imati najveću recesiju posle Drugog svetskog rata.


- Do sada je najlošiji rezultat bio 2009. godine zbog svetske ekonomske krize, sa – 2,2 posto, a sada će najverovatnije biti daleko ispod toga – upozorio je Le Mer.