Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu boravio je u Srbiji na poziv ministra odbrane Aleksandra Vulina, a sa sobom je nosio i jedan vrlo važan kofer...

Naime, ni ova poseta nije prošla bez čuvenog kofera, koji je nosio ruski specijalac.

Pročitajte još: Neformalan razgovor uz čašicu dunjevače: Vučić dočekao Šojgua pa su razmenili poklone (FOTO)

U pitanju je "atomski kofer" u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg ruski ministar odbrane može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama.

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. Ime je dobio po planinskom masivu Kavkaz, koji se nalazi na granici između Evrope i Azije.

Isti kofer poseduju i predsednik Rusije Vladimir Putin i načelnik Generalštaba.

Od kofera se ruski lideri ne odvajaju, uvek je u njihovoj blizini kako bi mogli munjevito da reaguju u slučaju eventualnog nuklearnog napada.

Napravljen je tokom administracije Jurija Andropova ranih osamdesetih. Kofer je "stavljen u službu" Mihaila Gorbačova kada je preuzeo dužnost predsednika u martu 1985. godine.

On je povezan sa specijanim komunikacijskim sistemom pod kodnim nazivom Kavkaz, koji "podržava komunikaciju između visokih vladinih zvaničnika u momentima kada se donose odluke o upotrebi nuklearnog oružja.

Priključen je na Kazbek koji obuhvata sve pojedince i agencije uključene u komandu i kontrolu strateške nuklearne snage".

Generalštab dobija signal i inicira napad na osnovu autorizacije kodova za lansiranje nuklearnog arsenala.

25. januara 1995. godine, u Norveškom raketnom incidentu, aktiviran je kao odgovor na Brant XII četvorofaznu zvučnu raketu koju su pokrenuli norveški i američki naučnici. Tada je nuklearni kofer korišćen i to je jedini put kada je bio u pripremi za napad.

(informer.rs)