U FRANCUSKOJ je zabeležen prvi smrtni slučaj virusa korona na evropskom tlu. Ministarka zdravlja Anjes Bizen saopštila je u subotu da je posle dugog perioda reanimacije u pariskoj bolnici "Biša" preminuo osamdesetogodišnji kineski turista.

On je u Francusku došao 16. januara iz provincije Hubej, a na bolničko lečenje smešten je 25. januara, čim je ustanovljeno o čemu se radi. Vrlo brzo njegovo stanje je postalo veoma zabrinjavajuće. Nalazio se sve vreme na intezivnoj nezi, u sobi sa negativnim pritiskom, što znači da vazduh – pa samim tim i virus – nisu mogli da izlaze napolje.

Istovremeno je u bolnicu smeštena i njegova kćerka, stara oko pedeset godina, kod koje je takođe konstatovana ova bolest. Ona se, međutim, prema rečima ministarke, uspešno oporavlja i uskoro bi trebalo da bude puštena kući.

U Francuskoj je do sada zabeleženo 11 slučajeva korona virusa. Četvoro su već pušteni iz bolnice, dok se još šestoro nalazi na lečenju. Osim kćerke preminulog pacijenta, reč je o petoro britanskih državljana, koji su hospitalizovani u lionskom regionu. Svi su dobro, uključujući i devetogodišnju devojčicu.

Ministarka zdravlja Anjes Bizen je takođe poručila da treba pripremiti zdravstveni sistem Francuske za suočavanje s evenutalnom pandemijom.

U petak su, inače, iz karantina Kari le Rue pušteni prvi evakuisani francuski građani, njih 181. Niko nije oboleo, pa im je četrnaestodnevna izolacija istekla.

Danas bi trebalo da budu pušteni i ostali, među kojima i 76 uglavnom stranaca iz karantina u Ofirirskoj školi za vatrogasce u Eksu u Provansi, gde se nalazi i četvoro srpskih građana.

Prema saznanjima "Novosti", oni bi u kasnim večernjim satima, letom iz Marselja, preko Frankfurta, trebalo da slete u Beograd.