Holokaust, opšta tragedija Rusije i Izraela: Putinove poruke za borbu protiv fašizma

Branko VLAHOVIĆ

23. 01. 2020. u 23:46

Холокауст, општа трагедија Русије и Израела: Путинове поруке за борбу против фашизма

AP/Marc Israel Sellem

On je istakao da je oko 40 odsto ubijenih Jevreja bilo sa prostora bivšeg SSSR-a

MOSKVA-OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin u četvrtak je u Jerusalimu nazvao Holokaust opštom tragedijom Rusije i Izraela i da je "sećanje zajednička odgovornost za prošlost i budućnost". On je istakao da je oko 40 odsto ubijenih Jevreja bilo sa prostora bivšeg SSSR-a.

Prema arhivskim podacima na teritoriji SSSR-a je za vreme Drugog svetskog rata ubijeno 2,6 miliona Jevreja od čega 1,4 miliona u Ukrajini. Jevreje u Ukrajini su ubijali pored Nemaca i rumunski vojnici kao i ukrajinski nacionalisti. U Rusiji je ubijeno oko 120.000 Jevreja ali u njihovoj likvidaciji nije učestvovalo mesno stanovništvo. Posle prelaska u kontranapad Crvena armija je oslobodila geto u Kalugi i Iljinu a 1941. spaseni su Jevreji u Rostovu na Donu a 1943. u Nalčiku.

Putin je učestvovao i na svečanom otkrivanju u Jerusalimu bronzanog spomenika "Sveća sećanja" koji je posvećen herojskom podvigu zaštitnika Lenjingrada koji su Nemci držali u blokadi. U osnovi tog spomenika je položena kapsula sa zemljom Piskarjevskog memorijalnog groblja. Spomenik su zajedno projektovali peterburški i izraelski arhitekte. Inicijativu za postavljanje spomenika u Jerusalimu dali su veterani koji sada žive u Izraelu kao i vlasti Sankt Peterburga.

- Dvadeset sedam miliona Rusa je ubijeno - rekao je Putin. - To je cena pobede.

Pročitajte još - "Novosti" u Memorijalnom centru Jad Vašem: Svaki Izraelac da dođe ovde tri puta

- Ne smemo ni za jedan sekund zamagliti žrtvovanje i doprinos bivšeg Sovjetskog Saveza u pobeđivanju nacističkog monstruma - rekao je na ceremoniji otvaranja spomenika izraelski premijer Netanijahu.

Predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom koji je po nacionalnosti Jevrejin, nisu predložili da govori na skupu o stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu. To je bio razlog što on nije došao u Izrael već je svoje mesto na skupu, kako je rekao, prepustio onima koji su preživeli pakao Drugog svetskog rata.

Osim toga Putin nije imao slobodan termin da se sretne sa Zelenskim u Izraelu pa je i to povećalo nezadovoljstvo ukrajinskog predsednika. U intervjuu koji je dao izraelskim novinama Zelenski je kazao da je svaki četvrti Jevrejin koji je stradao u Holokaustu bio iz Ukrajine. U istom intervjuu Zelenski je podsetio da je on Jevrejin i da u sadašnjoj Ukrajini ima veoma malo antisemitizma.

- Mi odlično znamo da je sada najniži antisemitizam u Ukrajini - kazao je Zelenski.

Ali neka druga istraživanja pokazuju da antisemitizam osetno raste. Činjenica je da ni najradikalniji ukrajinski političari ništa javno ne govore protiv Jevreja. Ali nije sporno ni to da se slave ukrajinski nacionalisti koji su učestvovali u likvidaciji Jevreja za vreme Drugog svetskog rata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije