Nekoliko dana posle formiranja nove španske vlade, iz Madrida je stigla vest o "zelenom svetlu" za ponovno otvaranje nekoliko "katalonskih ambasada".

Nema potvrde da je to deo dogovora sa katalonskom Republikanskom levicom, koja je omogućila izbor Pedra Sančesa za premijera, ali nema sumnje da će španska desnica to iskoristiti za napad na premijera. Španska vlada je opravdanje za saglasnost našla u "reprogramiranju ciljeva katalonskih predstavništava" kako ona ne bi delovala u suprotnosti sa španskom globalnom spoljnom politikom.

Katalonska diplomatska predstavništva bila su zatvorena za vreme primene člana 155 Ustava. Katalonska vlada je ovih dana donela odluku o ponovnom otvaranju predstavništava u Argentini, Meksiku i Tunisu.


PROČITAJTE JOŠ: Leče se od potresa mozga: Pentagon priznao da je u iranskom napadu ranjeno 11 vojnika


Odluka španske vlade o "novom kursu" stigla je nekoliko dana pre imenovanja Aranče Gonzales Laja za ministra inostranih poslova. Sa njenim prethodnikom Đozepom Boreljom, koji je u međuvremenu preuzeo diplomatiju Evropske unije, katalonska strana (iako je Borelj Katalonac) nije imala mnogo razumevanja jer je on držao "čvrstu liniju" sa tezom da katalonske ambasade ne sprovode špansku spoljnu politiku nego promovišu secesionizam.