IRANSKI vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei (80), koji od 1989. godine ima poslednju reč o svim glavnim odlukama u zemlji, predvodio je juče, prvi put od 2012. godine, molitvu u Teheranu, dok se Islamska Republika suočava sa posledicama ubistva Kasema Sulejmanija, vodećeg generala u američkom vazdušnom napadu i slučajnim obaranjem ukrajinskog putničkog aviona. Hamnei je pozivao na jedinstvo, govoreći da ne povezuje predvođenje molitvi sa aktuelnom političkom situacijom.


Dok su iranske vlasti pozvale građane na marševe širom zemlje kao znak podrške Revolucionarnoj gardi koja je pod pritiskom zbog obaranja ukrajinskog aviona u kome je poginulo 176 ljudi, ajatolah je poručivao da je Amerika "kukavički" ubila najefikasnijeg komandanta koji se borio protiv Islamske države.

Istrovremeno je predsednika SAD Donalda Trampa nazvao "klovnom" koji se pretvara da podržava iranski narod, tvrdeći da će "zabiti otrovni nož" u leđa Iranu.


Povodom obaranja ukrajinskog aviona, Hamnei je uputio saučešće porodicama žrtava i rekao da je reč o "gorkoj nesreći" koja je rastužila Iran koliko je i usrećila njegove neprijatelje. Dodao je da su neki pokušali da zloupotrebe nesreću da bi se "zaboravila velika žrtva Sulejmanija", istakavši da su zapadne zemlje suviše slabe da bi naterale Iran da kleči!


PROČITAJTE JOŠ: Leče se od potresa mozga: Pentagon priznao da je u iranskom napadu ranjeno 11 vojnika


Kaže, Iran jeste spreman za pregovore, ali ne sa SAD.

- Sve zemlje uključene u slučaj pada ukrajinskog aviona u Iranu trebalo bi da izbegavaju njegovo pretvaranje u političko pitanje - poručio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.


No, pet zemalja čiji su građani stradali u avionu - Kanada, Ukrajina, Švedska, Avganistan i Velika Britanija - traže od Teherana da isplati odštetu porodicama žrtava. Iran je zasada samo voljan da Ukrajini prenese podatke i snimke sa leta pošto ih je ispitao zajednički istražni tim Irana, Kanade i Ukrajine.

Hamnei je pohvalio vojne snage i dodao da su elitne jedinice Revolucionarne garde te koje održavaju Iran "sigurnim".


(rs.sputniknews.com)