Nastavlja se sukob EU i SAD oko NATO: Makron ostaje pri stavu o moždanoj smrti Alijanse; Merkel optimista pred samit

Tanjug

03. 12. 2019. u 19:53

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ostaje pri izjavi da je NATO u stanju "moždane smrti" i da Alijansi treba da bude jasno koja je njena osnovna svrha

Наставља се сукоб ЕУ и САД око НАТО: Макрон остаје при ставу о можданој смрти Алијансе; Меркел оптимиста пред самит

AP Photo Francisco Seco

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ostaje pri izjavi da je NATO u stanju "moždane smrti" i da Alijansi treba da bude jasno koja je njena osnovna svrha.

On je na konferenciji za novinare, zajedno sa predsednikom SAD Donaldom Trampom na marginama samita NATO, rekao da Alijansa čak ne može ni da se saglasi o zajedničkoj definiciji terorizma, prenose agencije.

Turska se, kako je rekao, bori na severu Sirije protiv onih koji su ranije bili na strani zapadnih partnera protiv terorističke organizacije Islamska država.

"To je problem, strateški problem", rekao je Makron.

MERKEL OPTIMISTA PRED SAMIT NATO

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je optimista pre samit NATO, uprkos nesuglasicama među članicama o stanju Alijanse.

"Razgovore koje smo imali sa turskim predsednikom pokazuju da su uvek dobri sastanci na kojima možemo da se bavimo ovim temama", rekla je Mekrelova posle sastanka sa predsednicima Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Borisom DŽonsonom, prenosi Rojters.

"Uz sve razlike među članicama o kojima moramo da razgovaramo, treba da razgovaramo o budućnosti NATO i našim zajedničkim strateškim interesima. Odlazim na sastanak relativno optimistična", dodala je kancelarka.

AP PhotoFrank Augstein


KANADA I HOLANDIJA PODRŽAVAJU FRANCUSKO-NEMAČKI PLAN O NATO

Premijeri Kanade i Holandije podržali su danas francusko-nemački predlog o reformi NATO, a nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron nedavno ocenio da Alijansa umire.

"Mislim da ne možete da preživite 70 godina kao Alijansa bez redovnog preispitivanja", rekao je kanadski premijer DŽastin Trudo na jednom forumu uoči samita NATO, prenosi Rojters.

Holandski premijer Mark Rute podržao je predlog o formiranju stručne grupe "mudrih ličnosti" koja će razmatrati političku reformu NATO nakon nesuglasica na relaciji Turska, Francuska, SAD

Rute je takođe pozvao članica NATO na "suštinsko preispitivanje".


AP PhotoFrank Augstein

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Saša

03.12.2019. 20:27

Ako poredimo Makrona od pre neke godine i ovog sad, ne mož čovek da ga raspozna. Sigurno ga nisu zamenili za nekog našeg?