Kijev zatvara ventile za ruski gas: Evropa od januara prestje da dobija plavo gorivo preko Ukrajine?

Branko Vlahović

petak, 22. 11. 2019. u 11:11

Кијев затвара вентиле за руски гас: Европа од јануара престје да добија плаво гориво преко Украјине?
Moskva predlaže jednogodišnji ugovor, Ukrajina na 15 godina

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


MINISTARSTVO energetike Ukrajine odbilo je predlog "Gasproma" da se odrekne potraživanja i tužbi i zaključi novi jednogodišnji ugovor o tranzitu ruskog gasa za Evropu. Ministar Aleksej Orželj izjavio je da je predlog neprihvatljiv i da je Kijev zainteresovan samo za dugoročni ugovor.

"Gasprom" je 18. novembra poslao predlog oko uslova i cene tranzita gasa kroz Ukrajinu. Predlog se odnosi na rok od godinu dana. Prvi uslov Moskve je bio da se obe strane odreknu međusobnih pretenzija i sudskih arbitraža.

Poslednji ugovor između ruskog "Gasproma" i ukrajinskog "Naftogaza" je potpisan 2009. na deset godina.

Razlog što "Gasprom" hoće kratkoročni ugovor sa "Naftogazom" oko tranzita je taj što će Moskva uskoro imati alternativno rešenje - "Severni tok", ali i krak "Turskog toka".

Sa druge strane, u Kijevu insistiraju da se potpiše ugovor o tranzitu na 15 godina. Preko ukrajinskog gasovoda bi se transportovalo 90 milijardi kubika "plavog goriva". U Moskvi ne žele da prihvate predlog Kijeva jer imaju planove da transportuju gas preko novih gasovoda.

PROČITAJTE JOŠ:
Odobrena izgradnja Turskog toka kroz Bugarsku


Uz to, ukrajinska kompanija "Naftogaz" i dalje insistira da im "Gasprom" plati 2,56 milijardi dolara odštete jer im, navodno, ruska firma nije dostavila dogovorene količine gasa po tranzitnom dogovoru. Rukovodstvo ruskog gasnog giganta uporno osporava rešenje arbitražnog suda u Stokholmu koji je presudio u korist "Naftogaza".

Na osnovi odluke arbitražnog suda u Stokholmu, Ukrajina je već pokušala, ali bez uspeha, da "zarobi" imovinu "Gasproma" u Švedskoj, Holandiji, Luksemburgu i Velikoj Britaniji. "Naftogaz" je inače uputio Arbitražnom sudu u Stokholmu i novi zahtev da im "Gasprom" isplati čak 12 milijardi dolara. Taj zahtev ruski predsednik je ovih dana nazvao "buncanjem".

Pri takvim odnosima Kijeva i Moskve teško je postići kompromis koji bi zadovoljio obe strane.


NEMA SMRZAVANjA

UKRAJINSKI eksperti tvrde da njihovoj zemlji ne preti smrzavanje jer su u podzemnim skladištima gasa sakupili 21,7 milijardi kubika. Ukrajini za zimu treba oko 20 milijardi kubika gasa.


Komentari (12)

Saša

22.11.2019. 12:06

Naopako poređano. Tipično za Ukrajince. Ne zatvaraju oni ventil nego Rusi, pošto Ukrajinci, umesto da se dogovaraju, držali se za ucene i pljačku, jer su mislili pošto Severni potok 2 još nije gotov, mogu da uvrnu Rusima ruku. Pogrešno. A dal će oni da mrznu ili nećedu, to već nikog nije briga. Jedino, ako EU počne da oseća nedostatak gasa, imaće malo da odgovaraju.

bager

22.11.2019. 12:07

Najpametnije je rusima da gas prdaju na samoj ruskoj granici ,pa ko voli neka izvoli,,time ce prestati sve ucene,ovo iskljucivo vazi za Evropu

Puz

22.11.2019. 12:37

Super, a sta ce iduce zime da skupljaju? Granje po sumi? Rusi jedva cekaju da prorade ova dva toka i da zveknu tarabu na ukrajinski cevovod, pa nek im onda Ameri dopremaju gas iz skriljaca, spejs satlom, kad su se uhvatili kauboja kao pijani plota....

Bangar

22.11.2019. 13:25

@Puz - Ukrajinci ce uvek moci da kupe ruski gas od Poljaka ili Nemaca koji je stigao severnim tokom ali po drugacijoj ceni, mozda je to cilj Rusa posto onda ne bi vise imali problema sa kradjom gasa.

Pera

05.12.2019. 19:19

@Puz - Po drugoj ceni mogu da kupe gas i od Rusa i to jeftinije nego od Poljaka koji ga zapravo preprodaju.

Дража

22.11.2019. 14:40

Тако велика земља,а толико неодговорна и врло мало независна?........

Saša

22.11.2019. 14:56

Daklem, kako već rekoh, dokle god imaju pasulja, imaće Ukrajinci i gasa od iduće godine.

Мица Хаубица

22.11.2019. 15:05

изгледа да ће ове зиме Украјинци цепати бандере да би се угрејали