Australijska štampa redigovanim naslovnim stranama pita državu: Šta krijete od nas?

Tanjug

ponedeljak, 21. 10. 2019. u 11:49

Аустралијска штампа редигованим насловним странама пита државу: Шта кријете од нас?

Twitter

Medijske grupe ističu da je sloboda štampe u toj zemlji i dalje ograničena
Najveći australijski dnevni listovi izrazili su protest protiv zakona koji ograničavaju slobodu štampe tako što su na naslovnim stranama svojih izdanja objavili potpuno izredigovane tekstove.

Na naslovnim stranama listova kao što su "Australijan", "Dejli telegraf" i "Njuz korp Australija" objavljeni su najvećim delom zacrnjeni tekstovi, kao što izgledaju cenzurisani zvanični dokument, kao i crvenu oznaku "tajna".

Australija nema ustavnu zaštitu slobode govora, iako je vlada u zakon dodala odredbu o zaštiti uzbunjivača kada je 2018. godine pojačavala zakone o kontrašpijunaži.

Medijske grupe ističu da je sloboda štampe u toj zemlji i dalje ograničena, prenosi Rojters.

Pročitajte još - ISTRAŽIVANjE O ZABRANAMA U SRPSKIM MEDIJIMA: Cenzura je izmišljotina, a govor mržnje svakodnevica!

Kako navodi Index.hr, "Sidnej morning herald" traži "opsežnu izmenu zakona kako bi se prekinulo uskraćivanje informacija", dok "Australijan" upozorava na "dugotrajne napade na prava novinara".

Kampanju "Tvoje je pravo da znaš" pokrenulo je u junu 19 medijskih organizacija i novinarskih udruženja, protestujući protiv upada policije u kancelarije televizije ABC i u stan jednog novinara, u potrazi za dokumentima koje su im dostavili uzbunjivači.U proteklih 20 godina usvojeno je više od 60 novih zakona koji de facto omogućuju krivično gonjenje novinarskog rada i kažnjavanje uzbunjivača, upozoravaju u najnovijoj akciji organizatori kampanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije