EU razmatra zahtev Londona: Bregzit kao Sizifov posao

I. S.

20. 10. 2019. u 22:07

ЕУ разматра захтев Лондона: Брегзит као Сизифов посао
Glavni pregovarač EU za "bregzit" Mišel Barnije sastao se u nedelju u Briselu s ambasadorima država članica EU da razmotri moguće posledice zahteva za novo odlaganje "bregzita"

GLAVNI pregovarač EU za "bregzit" Mišel Barnije sastao se u nedelju u Briselu s ambasadorima država članica EU da razmotri moguće posledice zahteva za novo odlaganje "bregzita" koji je uputio britanski premijer Boris Džonson.

Džonson je u subotu uveče poslao Briselu nepotpisano pismo u kom je zatražio odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU, predviđenog za 31. oktobar, pošto ga je britanski parlament obavezao na takav postupak. Džonson je potom poslao Uniji još jedno pismo, koje je potpisao, navodeći da lično nije za ponovno odlaganje i da smatra da bi ono bilo pogrešno.


PROČITAJTE JOŠ: Tusk dobio pismo Džonsona o odlaganju Bregzita

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izrazio je u nedelju uverenje da će većina poslanika britanskog parlamenta podržati novi sporazum sledeće nedelje i da će do "bregzita" doći u predviđenom roku, do 31. oktobra.

U međuvremenu, nastavljena je ratifikacija sporazuma o "razvodu" Londona i EU na evropskoj strani kanala Lamanš.


OSTAJE 31.

MINISTAR u britanskoj vladi Majkl Gav poručio je u nedelju da će do "bregzita" doći do 31. oktobra. "Mi ćemo napustiti EU do 31. oktobra, imamo sredstva i sposobnosti za to", kazao je Gav. "Boris Džonson je poslao Briselu pismo sa zahtevom za odlaganje, jer je to zahtevao parlament, ali parlament ne može da promeni premijerovo mišljenje, vladinu politiku ili rešenost", dodao je on.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije