“HAGIBIS” RAZORIO JAPAN: U naletu tajfuna 35 mrtvih, 17 nestalih; Bujica probila nasip, talas od pet metara ugrožava 360 ljudi

Tanjug

13. 10. 2019. u 18:13

“ХАГИБИС” РАЗОРИО ЈАПАН: У налету тајфуна 35 мртвих, 17 несталих; Бујица пробила насип, талас од пет метара угрожава 360 људи

Foto Tanjug / AP

Najmanje 35 osoba je poginulo, a 17 se vode kao nestali, u naletu tajfuna Hagibis koji je pogodio Japan
Najmanje 35 osoba je poginulo, a 17 se vode kao nestali, u naletu tajfuna Hagibis koji je pogodio Japan.

Dan nakon što je tajfun pogodio Tokio i druge oblasti u centralnim, istočnim i severoistočnim oblastima, angažovano je oko 27.000 pripadnika snaga civilne zaštite, prenosi Kjodo.

Oni, između ostalog, pokušavaju da spasu i oko 360 ljudi u Naganu, gde je reka probila nasip. Lokalni zvaničnici upozoravaju da bi nivo vode mogao da dostigne visinu i do pet metara.

Naleti vetra dostizali su brzinu i do 180 kilometara na sat i doneli obilne padavine i snažne vetrove koji su paralisali Tokio.

Saobraćaj je poremećen, a ulice su puste. Gotovo pola miliona domova ostalo je bez struje, a delovi centralnog i istočnog Japana su poplavljeni, javio je Rojters.

Japanske vlasti su uputile desetine hiljada spasilaca i vojnika u ugrožena područja.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje za Tokio i okolinu, navodeći da se takav intenzitet padavina vidi jednom u 60 godina, navodi Kjodo.

Agencija je saopštila da bi količina kiše tajfuna Hagibis mogla da premaši količinu koja nije viđena od najrazornijeg tajfuna iz 1958. godine.

Premijer Šinzo Abe je u pripravnosti u svojoj rezidenciji, i oko njega se nalazi tim zvaničnika koji prikupljaju sve podatke o tajfunu.

Tajfun Ida koji je pogodio Japan 1958. godine za sobom je ostavio 1.200 žrtava i brojne nestale, a uzrokovao je i izlivanje reka iz korita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

БГД - 011

13.10.2019. 21:07

Баш ми је жао великих пријатеља Србије и српског народа који су ономад, одмах после САД и шугаве Британије, трчећим кораком пожурили да признају самопрокламовану "независност" нарко квазидржаве "Kosova"...