TRAMP VOJNICIMA SAD: Krenite ka jugu, ne napuštajte Siriju

Tanjug

13. 10. 2019. u 16:19

ТРАМП ВОЈНИЦИМА САД: Крените ка југу, не напуштајте Сирију

Foto Tanjug / AP

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je svim američkim vojnicima na severu Sirije da se izmeste na jug, ali da ne napuštaju zemlju, izjavio je danas američki ministar odbrane Mark Esper
Predsednik SAD Donald Tramp naredio je svim američkim vojnicima na severu Sirije da se izmeste na jug, ali da ne napuštaju zemlju, izjavio je danas američki ministar odbrane Mark Esper.

Esper je za Si-Bi-Es (CBS) rekao da je sukob između turskih snaga i sirijskih kurdskih boraca, predvođenih Kurdima, postao "neodrživ" za američku vojsku.

Takva situacija je, naveo je Esper, dovela do toga da Tramp naloži povlačenje američkih vojnika sa severa.

Esper je napomenuo da američkim vojnicima nije naloženo da napuste Siriju, preneo je AP.

PROČITAJTE JOŠ -  AMERIČKI MEDIJI: Turska namerno grantirala trupe SAD u Siriji

On nije precizirao koliko će američkih vojnika da napusti sever Sirije, ali je naveo da je u pitanju većina od 1.000 vojnika u Siriji.

Kako je rekao, SAD veruju da će Kurdi sklopiti dogovor sa sirijskom vojskom i Rusijom o mogućem kontranapadu protiv turskih i snaga u Siriji koji je podržavaju.

Prethodno je neimenovani američki zvaničnik rekao da se "manja grupa" američkih vojnika povlači iz baze u gradu Ein Isa, na severu Sirije, kako turske snage napreduju.

To je, napominje AP, drugi slučaj povlačenja američkih snaga od početka turske ofanzive na severu Sirije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Bungi

13.10.2019. 17:55

U Siriji može da postoji samo jedna vojska, regularna sirijska armija. Sve ostale nepozvane vojske leteće naglavačke van.

Гојко

13.10.2019. 19:05

Sirijska vojska i kurdske vojne formacije SDF postigle sporazum o ulasku sirijske vojske u Manbidž,jer se invazione snage spremaju,gradeći pontonske mostove na obližnjoj reci i da ga zauzmu.

baager

13.10.2019. 19:39

Jel podvijena repa napreduju unazad,,hahaha ja mislim da je cilj amerike da uvuce Siruju u veci rat,,ali Asad nije glup a jos ima i odlicne savetnike

неимени

13.10.2019. 20:41

Одлазимо. Нећемо напустити Курде. Нисмо отишли. Идемо. Нећемо дозволити Турској да (упиши штагод да ти падне на памет). Нећемо се мешати. Нећемо издати Курде. Курди су нас издали пре две године. Уништићемо Турску економски. Напуштамо Сирију. Повлачимо се на југ Сирије. Не повлачимо се, само мењамо позиције. А још није прошло ни пуна два дана одкако је почео да твитује. Господин Твит.

Гојко

13.10.2019. 21:12

Sirijska ,vladina,armija / SAA / ušla je večeras u koloni u veliki grad Manbidž,koji su Kurdi oslobodili od ISIL-a,nakon današnjeg dogovora sa kurdskom SDF.Turci su se spremali da napadnu i Manbidž,gradeći pontonski most preko Eufrata,za napad i na granični grad,Kobani.