Putin sprema novi raketni odgovor

B. VLAHOVIĆ

subota, 24. 08. 2019. u 10:35

Путин спрема нови ракетни одговор
Posle ispitivanja američkog "tomahavka" Rusija priprema raketu za moćne sisteme "Iskander-M"; Povlačenjem SAD iz sporazuma s Moskvom, Rusi su slobodni da raketi određuju domet

MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKI predsednik Vladimir Putin juče je na sednici Saveta bezbednosti RF zatražio da se pripremi simetričan odgovor na ispitivanje nove američke rakete "tomahavk" čiji je domet više od 500 kilometara. Putina je posebno razljutilo što je raketa isprobana sa lansirne rampe MK-41 za koju su Amerikanci govorili da može da se koristi samo za gađanje raketama-presretačima u sklopu američke PRO. Pokazalo se da su ruski eksperti bili u pravu kad su upozoravali da se, uz male prepravke, ta rampa može koristiti i za rakete koje gađaju ciljeve na zemlji, a što je protivno Dogovoru o zabrani raketa malog i srednjeg dometa.

PROČITAJTE JOŠ - TRIJUMF RUSKE TEHNOLOGIJE: Rusija se vraća proizvodnji podmornica iz vremena SSSR-a

Putin je istakao da je interesantno da je ispitivanje rakete obavljeno samo 16 dana posle isteka dogovora koji su svojevremeno potpisali Gorbačov i Regan.

Ruski predsednik je dao zadatak ministarstvu odbrane i ministarstvu spoljnih poslova, kao i drugim organizacijama, da analiziraju nivo opasnosti od nove raketa koja je ispitana i da se na osnovu toga pripremi simetrični odgovor.

Američka raketa ispaljena sa rampe MK-41 sa ostrva San Nikolas u blizini obale u Kaliforniji pogodila je cilj na većem rastojanju od 500 kilometara. Takve raketne rampe Amerikanci imaju u Rumuniji, a uskoro će ih dopremiti i u Poljsku.

Vrlo brzo i dosta lako Rusija će napraviti raketu malog, pa i srednjeg dometa za mnogo hvaljene sisteme "Iskander-M". Krajem prošle godine Amerikanci su kao formalni povod za izlazak iz Dogovora o rakatema malog i srednjeg dometa naveli to što su Rusi testirali krstareću raketu 9M729 za kompleks "Iskander-M". Tada su u Vašingtonu ponavljali da raketa koju je napravio konstruktorski biro "Novator" ima znatno veći domet od dozvoljenog po dogovoru Regana i Gorbačova.

U Moskvi su pokušavali da smire situaciju tvrdeći da je domet te rakete do 480 kilometara, ali u Vašingtonu nisu poverovali. Sada su Rusima slobodne ruke i mogu da toj raketi naprave domet prema svojoj želji. Sistem "Iskander" je bio napravljen za gađanje protivničkih aerodroma, radara ili velikih grupa vojnika.


SPOR SKOTA I BOCAN-HARČENKA

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je na poruku američkog kolege Kajla Skota povodom 80. godišnjice potpisivanja pakta Ribentrop-Molotov, rekavši da je tragedija mogla biti izbegnuta da su zapadne zemlje prihvatile predlog Moskve o uspostavljanju kolektivne bezbednosti. Skot je na "Tviteru" napisao da je potpisan "zloglasni pakt" na osnovu kog su "dva diktatora tajno podelila Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja". Bocan-Harčenko, međutim, kaže da pokušaji da se SSSR predstavi kao izazivač Drugog svetskog rata bacaju senku na sećanja na milione Sovjeta koji su dali živote kako bi slomili nacizam i oslobodili sebe i evropske nacije.


"KALIBAR"

RUSKI vojni eksperti tvrde da se vrlo lako može prilagoditi uređaj za lansiranje za visokopreciznu raketu srednjeg dometa "kalibar" kojom se do sada moglo gađati samo sa broda. Ubuduće će se njom gađati neprijateljske pozicija i sa kopna.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije