Tviter i Fejsbuk suspendovali su brojne informacione operacije, za koje veruju da ih podržava kineska vlada i da potiču iz Kine u pokušaju da sabotiraju proteste u Hongkongu, saopštile su danas te kompanije.


Tviter je naveo da je suspendovao 936 naloga i operacija za koje veruje da su koordinisane akcije koje potiču od kineskih vlasti, prenosi Rojters.


U saopštenju se dodaje da su ti nalozi samo najaktivniji deo kampanje i da je veća mreža puna spamova sa oko 200.000 naloga bila suspendovana pre nego što su nalozi postali aktivni.


PROČITAJTE JOŠ - Si grdi "strane sile" za nasilje u Hongkongu


Fejsbuk je saopštio da je ukinuo naloge i stranice nakon što je dobio dojavu od Tvitera.


Fejsbuk tvrdi da je istragom došao do linkova koji vode do osoba povezanih sa kineskom vladom.


PROČITAJTE JOŠ - OVO SU DEMONSTRANTI IZ HONGKONGA: Mladi su i obrazovani, evo koga mrze i šta ih motiviše


Tviter je objavio primere postova čiji je cilj bio da potkopaju proteste, a u jednom od njih uz fotografiju demonstranata koji su upali u zgradu honkoškog parlamenta piše: "Da li su ovi ljudi koji su demolirali skupštinu ludi ili izvlače korist od loših momaka? To je potpuno nasilno ponašanje, ne želim vas radiklane ljude u Hong Kongu. Gubite se odavde!"


Fejsbuk je objavio post u kojem korisnik demonstrante nazva bubašvabama i tvrdi da su oni odbili da pokažu lica.


Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.


Zakon je u međuvremnu suspendovan,a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.