PEKING upozorava Vašington da "prestane da šalje pogrešne signale nasilnim demonstrantima u Hongkongu". SAD su podigle stepen upozorenja svojim građanima koji nameravaju da putuju u Kinu, ističući da su planirani i najavljeni novi protesti.

Kancelarija kineskog Ministarstva spoljnih poslova u Hongkongu, u četvrtak je optužila američke političare za pružanje podrške "radikalnim demonstrantima" i mešanje u unutrašnje poslove azijskog političkog i finansijskog vrha.

Nemački Dojče vele ističe da Peking nastavlja svoje pokušaje da umanji snagu protesta građana Hongkonga, time što povezuje ove demonstracije sa tobož stranim uticajem, bez koga, navodno, demonstracija ne bi ni bilo. Činjenica je, navodi ovaj medij, da su demonstracije ogledalo najdublje političke krize u Hongkongu otkako je ovaj grad-država vraćen u krilo Kine, 1997. godine.

Protesti, istovremeno, predstavljaju iskušenje za kineskog lidera Si Đinpinga, naročito što "padaju" u veoma delikatnom trenutku, dok su SAD i Kina angažovane u trgovačkom ratu koji iz dana u dan eskalira, baš kao i natezanja oko geopolitičkih prednosti u azijsko-pacifičkom prostoru.

Pročitajte još - Amerika se sprema za dva velika rata, Kina je pripravna

Nensi Pelosi, portparol Predstavničkog doma u američkom parlamentu, a i još nekolicina političara, pružila je, na društvenim mrežama, podršku "narodu Hongkonga, koji svetu šalje poruku da snovi o slobodi, pravdi i demokratiji, ne mogu i neće nikad biti ugušeni u nepravdi i zastrašivanju".

Ističe se, između ostalog, da je borba građana Hongkonga "u snažnoj suprotnosti sa kukavičkom kineskom vladom koja odbija da prizna zakon i ostvari u praksi sintagmu "jedna država, dva sistema", što je bio okvir koji je garantovao suživot bez trzavica kad je Hongong vraćan Kini, pre više od dve decenije".

- SAD mogu samo da podrže demokratizaciju prilika, odnosno, pravednu borbu građana Hongkonga - ističe Pelosi. - Zalažemo se za sprovođenje stvarne autonomije za ovaj grad-državu.

Nensi Pelosi,foto AP

Eksperti podsećaju da bi ovakav status mogao da ima uticaja i na trgovinu Hongkonga sa stranim partnerima.

Prošle nedelje je, međutim, predsednik Donald Tramp opisao proteste u Hongongu kao "nelegalnu bunu" koristeći zapravo istu terminologiju kao i zvanični Peking.

Pročitajte još - Kongres SAD: U slučaju rata, Ameriku bi mogle da poraze Kina ili Rusija

- Hongkong je deo Kine i ti ljudi tamo moraju to da shvate i prihvate i sami - poručio je Tramp, zapretivši da bi njegova administracija mogla da pređe na "pristup bez rukavica".

OBEĆANjA

U TRENUTKU kad je Hongkong bio vraćen Kini obećanje "jedna zemlja, dva sistema" trebalo je da omogući ovom gradu-državi političku, građansku i ekonomsku slobodu, koje nisu dozvoljene pod Komunističkom partijom Kine na teritoriji ove, najmnogoljudnije države na svetu.