Američki analitičari ocenili prednosti i nedostatke S-400

Novosti online

16. 07. 2019. u 14:51

Амерички аналитичари оценили предности и недостатке С-400

AP Photo

Američka privatna analitička kompanija „Stratfor“ je saopštila da je ruski protivvazdušni raketni sistem S-400 efikasan samo ako se poštuju određeni uslovi
Američka privatna analitička kompanija „Stratfor“ je saopštila da je ruski protivvazdušni raketni sistem S-400 efikasan samo ako se poštuju određeni uslovi, navodi se u članku koji je objavljen na zvaničnom sajtu te kompanije.


Kako navodi „Stratfor“, sistem S-400 ima nesumnjive prednosti, među kojima su mogućnost izvođenja napada na ciljeve različitih klasa i velikog dometa. Ipak, prema mišljenju analitičara kompanije, kompleksi mogu biti ranjivi ako se koriste van integrisanog sistema protivraketne odbrane.


„Stratfor“ ukazuje i na nisku efikasnost S-400 protiv raketa koje nisko lete. Planinsko područje može da smanji radarske mogućnosti tog oružja, zbog čega sistem može da obara rakete na rastojanju od više desetina kilometara, ali ne i na rastojanju od više stotina kilometara.


Ipak, kako se navodi u članku, ti protivvazdušni kompleksi su se odlično pokazali u borbi protiv velikih ciljeva koji se nalaze blizu jedni drugima, ako su oni deo integrisanog sistema PVO. Kao primere država koje mogu uspešno da koriste sve prednosti sistema S-400, analitičari „Stratfora“ nabrajaju Rusiju, Kinu i Tursku, koja je nedavno zaključila ugovor o njihovoj isporuci.


PROČITAJTE JOŠ: TURSKA I RUSIJA NE MARE ZA PRIGOVORE AMERIKE: Nastavljeno sa isporukom komponenti za S-400


Turska je prva država-članica NATO-a koja je dobila od Rusije sistem S-400, koji može da uništava avijaciju, krstareće i balističke rakete i nadzemne objekte.

(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mikiboy

16.07.2019. 15:34

Prednosti znamo svi koje su a nedostatak je samo jedan. Rusija nemoze da ih proizvede koliko se traze na svetskom trzistu.