TRAMP VREĐA OBOJENE: Na Tviteru isprozivao žene demokrate

I. Stanojević

ponedeljak, 15. 07. 2019. u 11:22

ТРАМП ВРЕЂА ОБОЈЕНЕ: На Твитеру испрозивао жене демократе

AP Photo

Lider SAD demokratskim predstavnicama u Kongresu poručio da se vrate u opustošena i osiromašena mesta iz kojih su došle. Pelozijeva: Predsednik bi želeo da Ameriku ponovo učini belom

ŠEF Bele kuće Donald Tramp ponovo je uspeo da svojim porukama na "Tviteru" izazove buru, ovoga puta jer je grupu demokratskih predstavnica u Kongresu tamnije boje kože nazvao izazivačima nereda i poručio im da se "vrate u opustošena i osiromašena mesta iz kojih su došle!"

- Baš je zanimljivo videti te "napredne" demokrate u Kongresu, koji su došli iz zemalja čije su vlade totalne katastrofe, kako govore ljudima u SAD, koja je najveća i najmoćnija nacija na planeti, kako treba voditi vladu - napisao je Tramp. - Zašto se ne vratite odakle ste došle?

Pročitajte još - Tramp: Ako demokrate pokušaju opoziv, idem na Vrhovni sud

Ovaj najnoviji rasistički gaf lidera američke administracije nadmašio je čitav niz onih koje je počinio tokom svoje predsedničke kampanje i, potom, kao prvi čovek SAD.

Pored uvrede, američki predsednik je ovim izrekao i laž, jer su verbalno napadnude žene, Aleksandrija Okazio-Kortes, demokrata iz Njujorka, i njene istomišljenice, Ajana Prezli iz Masačusetsa i Rašida Tlaib iz Mičigena, rođene i odrasle u SAD. Jedino je Ilhan Omar iz Minesote rođena u Somaliji, a sa 12 godina se doselila sa roditeljima u Ameriku.

Tramp, doduše, nije ove dame eksplicitno "prozvao", ali se mediji u SAD slažu u oceni da se i bez toga sa sigurnošću može tvrditi da su u pitanju upravo ove demokratske poslanice.

Trampove uvrede, ispisane na "Tviteru", one su oštro osudile, na trenutak zaboravljajući svoje unutrašnje razdore. U osudu ovog presednikovog verbalnog eksperimenta sa velikim posledicama, ustale su i ostale demokrate širom SAD. Predstavnik demokrata Ben Rej Ladzan ocenjuje, tako, da je poruka Donalda Trampa rasistička i ksenofobična. On je precizirao da su demokratski poslanici američki državljani koje je birao narod SAD i da, kao takvi, moraju da budu uvažavani.

- Predsednik hoće Ameriku ponovo da učini belom - upozorila je Nensi Pelozi, vođa demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa i treća najuticajnija osoba u SAD, posle predsednika i potpredsednika države.

Glavna meta Trampovih verbalnih "dvocevki" ovog puta, Okasio-Kortesova, prokomentarisala je da Tramp "ne može da zamisli Ameriku koja uključuje nas".

Komentar je imala i britanska premijerka Tereza Mej, koja smatra da je "potpuno neprihvatljiv" jezik koji je Tramp koristio u nizu tvitova o poslanicama u Kongresu iz redova demokrata koje su migrantskog porekla.

O KINESKIM CARINAMA

TRAMP je u jednom od tvitova kojima je izazvao reakcije napisao da je uvođenje taksi na kinesku robu od strane SAD dovelo do toga da je kineski privredni rast u drugom kvartalu bude najslabiji u prethodnih 27 godina. "Zato kompanije sada napuštaju Kinu i zato Kina želi sada da postigne sporazum", napisao je Tramp.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

POTPUNO JE U PRAVU

15.07.2019. 11:33

STO JESTE JESTE, u mnogim useljenickim drzavama doseljenici pocnu da prave sranja, i traze veca prava od starosedeoca, to se navise izrazava u evropi.

Иван ГМ

15.07.2019. 13:46

Реално ако хоће да је врати у првобитно стање онда треба да је обоји у црвено.