MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


NOVOM predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom veliki teret sada je postao njegov glavni sponzor, milijarder Igor Kolomojski. Zelenski je dobio poruku iz Vašingtona od Trampovog advokata Rudija Đulijanija da je predsednik SAD protiv toga da se Kolomojski meša u "visoku politiku".

Pročitajte još: Zelenski u šoku posle stupanja na dužnost, već hoće da se seli

Tako su već počele da se obistinjuju prognoze onih koji su tvrdili da će veliki problem Zelenskog biti kako da sa vrata skine kontraverznog milijardera koji je pomagao u predsedničkoj izbornoj kampanji.

A uoči izbora jedna od glavnih parola Vladimira Zelenskog je bila "Ukrajina bez oligarha". Međutim, čim je on pobedio, iz Izraela se vratio u Dnjepropetrovsk kontroverzni oligarh Igor Kolomojski sa ciljem da povrati otetu imovinu.

BOGATSTVO IGOR Kolomojski se nada da će uspeti da dobije 2,5 milijardi koje je izgubio kad mu je bila nacionalizovana Privat banka. On je bio vlasnik više fabrika, kao i avio-kompanije, ima svoju TV i bio je jedan od najbogatijih ljudi u Ukrajini.

Predsednik Zelenski sada rizikuje ne samo da izgubi deo poklonika u Ukrajini, nego da oteža sebi odnose sa Amerikom. Naime, advokat i savetnik predsednika SAD Rudi Đulijani tvrdi da je Igor Kolomojski pretio ljudima u bliskom okruženju Donalda Trampa. On smatra i da se oko Zelenskog nalaze neprijatelji američkog lidera.

Uprkos sugestijama iz Vašingtona, Zelenski je za rukovodioca predsedničke administracije imenovao Andreja Bogdana, ličnog advokata oligarha Kolomojskog. Uz to, Kolomojski se ponaša kao kadrovik i javno deli savete Zelenskom koga od bivših ministara treba da zadrži a koga ne.

Pročitajte još: Zelenski raspustio Porošenkov tim

Zbog svega ovoga, Đulijani je sugerisao Zelenskom da se otarasi Igora Kolomojskog. A da li će novi predsednik Ukrajine biti moćna politička figura znaće se posle rezultata predstojećih parlamentarnih izbora i podrške koju će imati u parlamentu. Što ona bude jača, to će i Zelenski biti više u prilici da vodi samostalno politiku.