MONSANTO DOBIO DRAKONSKU KAZNU: Dve milijarde dolara bračnom paru iz Amerike

I. STANOJEVIĆ

utorak, 14. 05. 2019. u 20:11


МОНСАНТО ДОБИО ДРАКОНСКУ КАЗНУ: Две милијарде долара брачном пару из Америке

Foto Tanjug-AP

Albert i Alva Piliod oboleli su, oboje, od tumora limfnih žlezda, Ne-Hočkinovog limfoma

SUD u Kaliforniji naložio je farmaceutskoj kompaniji "Bajer-Monsanto" da jednom starijem bračnom paru obolelom od raka, isplati odštetu od dve milijarde i 55 miliona dolara.

Albert i Alva Piliod oboleli su, oboje, od tumora limfnih žlezda, Ne-Hočkinovog limfoma. To se dogodilo usled izloženosti sredstvu protiv korova "raundap", urađenom na bazi glifosata koji je proizveo američki "Monsanto".

Nemački "Bajer" je, prošle godine, kupio tu američku kompaniju za 63 milijarde dolara.

Pročitajte još - Šta kuvaju "Bajer" i "Monsanto"?

Glavnim krivcem smatra se glifosat, iako "Monsanto" neprestano iznova ukazuje na studije koje navodno dokazuju da je ova supstanca bezbedna. Međunarodna agencija za istraživanje malignih bolesti je, još 2015, glifosat označila kao "verovatno kancerogen".

Usled presude u korist tužitelja akcije "Bajer-Monsanta", sunovratile su se u utorak ujutru na najniži nivo u skoro sedam godina.

Presuda, koju je izrekla porota u Ouklandu, treći je po redu sudski poraz za "Bajer". U prethodna dva slučaja, sudije su naredile isplatu od 80 miliona dolara poljoprivredniku koji je preparat "Monsanta" koristio na svom imanju i još 289 miliona jednom bivšem čuvaru terena za golf, ali je kasnije sudija ovu drugu kaznu smanjio na 89 miliona. Više od 700 slučajeva čeka na presudu samo u federalnom sudu u San Francisku. Očekuje se da će više od 13.000 tužbi na račun "raundapa" biti procesuirano u SAD.

MANjA KAZNA?

Advokati smatraju da će kazna od dve milijarde dolara verovatno biti smanjena u drugostepenom postupku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)