Iran: Ekstremni pojedinci u vladi SAD sprovode opasnu politik

Tanjug

utorak, 14. 05. 2019. u 20:47

Иран: Екстремни појединци у влади САД спроводе опасну политик

Mohamad Džavad Zarif ,Foto Tanjug-AP

Iranski ministar spoljnih poslova izjavio je danas da "ekstremni pojedinci" u američkoj vladi sprovode opasnu politiku, usred "rata rečima" koji Teheran duže vremna vodi s Vašingtonom zbog američkih sankcija

Iranski ministar spoljnih poslova izjavio je danas da "ekstremni pojedinci" u američkoj vladi sprovode opasnu politiku, usred "rata rečima" koji Teheran duže vremna vodi s Vašingtonom zbog američkih sankcija.

Ministar Mohamad Džavad Zarif dao je ovu izjavu tokom boravka u Nju Delhiju gde je razgovarao s indijskim ministarkom spoljnih poslova Sušmom Svaradž, nakon što je Indija ovog meseca obustavila kupovinu iranske nafte zbog obnovljenih američkih sankcija, prenosi Rojters.

Napetosti u ovom regionu su ponovo porasle nakon što je Saudijska Arabija saopštila danas da su naoružane bespilotne letelice pogodile dve crpne naftne stanice za Istočno-zapadni naftovod, što je nazvano "kukavičkim terorističkim činom" samo dva dana nakon što su saudijski naftni tankeri pretrpeli "sabotažne napade " u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

PROČITAJTE JOŠ - SAD SPREMAJU NOVU INVAZIJU: Više od 100 hiljada vojnika čeka naređenje, scenario podseća na Irak

Jedan zvaničnik SAD, blizak američkoj obaveštajnoj službi izjavio je da je Iran glavni osumnjičeni za ovu sabotažu, iako Vašington nema opipljive dokaze za svoje tvrdnje, navodi agencija.

Iran je odbacio takve tvrdnje, a ministar Zarif je rekao da je to pitanje razmatrano i u razgovorima s indijskim liderima.

"Na ovom sastanku bilo je govora o zabrinutosti oko akcija i sumnjive sabotaže i saopštili smo da smo već ranije predvideli mogućnost takve akcije za izazivanje napetosti u regionu , naglasio je Zarif za medije.

Iranski ministar je saopštio da je razgovarao o regionalnoj situaciji sa svojom indijskom koleginicom.

"Na današnjem sastanku razgovarali smo o regionalnim pitanjima i opasnostima politike, koju ekstremistički pojedinci u američkoj vladi i regionu pokušavaju da nametnu regionu", rekao je Zarif.

Zarifova poseta Nju Delhiju je deo konsultacija Irana sa zemljama u regionu, Rusijom, Kinom, Turkmenistanom i Irakom u poslednjih nekoliko dana.

Američke sankcije su više nego prepolovile iranski izvoz nafte na jedan milion barela dnevno ili manje, sa 2,8 miliona barela nafte koliko je to iznosilo prošle godine.

Izvoz bi mogao da padne na samo 500.000 barela u maju, rekao je iranski zvaničnik Rojtersu ovog meseca.

Međutim, Iran insistira na izvozu najmanje 1,5 miliona barela dnevno, kao uslov za ostanak u međunarodnom nuklearnom sporazumu, kažu izvori dobro upoznati sa pregovorima Irana i EU, navodi agencija.

Vašington želi da blokira iranski izvoz nafte nakon što se američki predsednik Donald Tramp povukao iz sporazuma šest svetskih sila sa Iranom iz 2015. kako bi se obustavio nuklearni program Teherana.

Indija, koja je bila glavni iranski kupac nafte nakon Kine, obustavila je uvoz iranske nafte od ovog meseca, nakon što je Vašington povukao oslobađanje od sankcija za osam zemalja, uključujući i Indiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije