Američko vojno prisustvo u Zalivu nekada je bilo ozbiljna pretnja, sada je prilika, a ako krenu na nas udarićemo ih pravo u glavu!

Komandant iranske Revolucionarne garde Amirali Hadžizadeh ovim rečima je uzvratio na saopštenje američkog Ministarstva odbrane da će staviti sisteme za protivvazdušnu odbranu dugog dometa "patriot" i amfibijski vojni brod "Arlington LDP-24" u zonu Centralne komande vojske SAD, zadužene za Bliski istok i centralnu Aziju. Hadžizadeh je precizirao:

- Nosač aviona ima makar 40-50 aviona na sebi i oko 6.000 vojnika, što je u prošlosti bila pretnja po nas, ali sada su se pretnje pretvorile u prilike - rekao je.

U saopštenju Pentagona se navodi da će se nove snage pridružiti američkom nosaču aviona "Abraham Linkoln" i jedinici borbenih aviona SAD u regionu Bliskog istoka. U saopštenju se ističe da SAD ne traže sukob sa Iranom, ali da su spremne da brane vojsku SAD i američke interese u regionu. Pentagon nije precizirao o kakvim pretnjama se radi, ali izraelski TV kanal 13 objavljuje da je Izrael upozorio SAD kako Iran razmatra napade na postrojenja za proizvodnju saudijske nafte.

Sistem "patriot" može da deluje protiv balističkih raketa, krstarećih raketa i naprednih aviona. Iranski predsednik Hasan Ruhani dao je prethodno evropskim liderma rok od 60 dana da pronađu način da zaštite Iran od američkih sankcija koje su usmerene na njenu ekonomiju i naftnu industriju, ili će Teheran početi da obogaćuje uranijum blizu nivoa naoružanja. EU poziva Iran da poštuje sporazum.

U međuvremenu, iranski sud zabranio je reformistički nedeljnik "Seda", koji se zalaže za pregovore sa SAD. Poslednja naslovnica lista prikazala je američki nosač aviona sa udarnom grupom, uz naslov: "Na raskrsnici između rata i mira".


STAJNIC: RAKETE NA IZRAEL

Izraelski ministar zadužen za energiju Juval Stajnic, koji uživa poverenje premijera Benjamina Netanijahua, upozorio je da bi eskalacija napetosti između SAD i Irana mogla podstaći Islamsku Republiku da pokrene raketni napad na Izrael. "Stvari se zagrevaju. Ne bih ništa isključio. Iran bi mogao da ispali rakete na Izrael", rekao je ministar.