Novi datum Londona za izlazak iz EU - 30. jun

I. S.

05. 04. 2019. u 11:02

Izjašnjavanje Brisela u sredu o poslednjem predlogu Britanije

Нови датум Лондона за излазак из ЕУ - 30. јун

Mejova u britanskom parlamentu Foto AP

SREDA, 10. april, doneće nešto više izvesnosti po pitanju "bregzita" jer će tada evropski lideri odgovoriti na zahtev britanske premijerke Tereze Mej za odlaganje odlaska Velike Britanije iz EU do 30. juna. London je, istovremeno, obećao da će sprovesti pripreme za evropske izbore i učestvovati u njima, u slučaju da britanski parlament, do 23. maja, ne usvoji sporazum o "bregzitu".

Mejova, kako je rekla, prihvata stav EU da će, ako Britanija ne napusti Uniju do 23. maja, imati zakonsku obavezu da učestvuje na izborima koji počinju 23. a završavaju se 26. maja.

Konzervativna vlada Mejove i opozicija koju predvodi lider laburista DŽeremi Korbin, razmatraju načine da se izbegne istupanje zemlje iz članstva EU bez dogovora 12. aprila, ali za sada, nisu pronašli odgovarajuće rešenje.

Brisel podseća i da je predsednik Evropske komisije Žan- Klod Junker, prošlog meseca već prokomentarisao da bi prolongiranje "bregzita" do datuma posle evropskih izbora, moglo itekako da poremeti glasanje za novi saziv poslanika Evropskog parlamenta, krajem maja. Neimenovani evropski zvaničnici najavili su da će predsednik Evropskog saveta Donald Tusk zatražiti od zemalja članica EU "fleksibilno" odlaganje do 12 meseci da bi se izbegao scenario haotičnog napuštanja Unije.

Izlazak Velike Britanije iz EU prvobitno je bio predviđen za 29. mart. Istupanje je, zasad, odloženo do 12. aprila. Britanski parlament je tri puta odbacivao sporazum koji su Tereza Mej i zvaničnici EU postigli u novembru prošle godine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

IZADJITE VEC JEDNOM

05.04.2019. 12:09

NAROD JE SVOJE REKAO NA REFERENDUMU, a to sto se sad desava, to je pokusaj da se na svaki nacin referendum proglasi (od EU) za nevazecim, i da se na silu zadrzi VB kao clanica EU, jer njenim izlaskom iz te "nabljuvane" tvorevine, privreda EU slabi za 20%, poznato je da privreda VB ima snagu, koju poseduje 12 drzava te unije. NAPUSTITE TO BRISELSKO SRANJE.

Prellee

05.04.2019. 12:18

Britanci ne znaju napraviti dogovor obostrano koristan. Puno pameti nama na Balkanu šalju od Britanaci, a oni ne znaju kako se dogovoriti sa EU. Najbolje im je da šute! Imperija na zalasku karijere, vrijeme promjena. Istok EU se promjenio od 90. godine sad je trenutak da se oni počnu mjenjati...

dobrovoljac

05.04.2019. 12:46

neka pozure krov iznad parlamenta prokisnjava ako nastave ovako mogao bi im jos i pasti na glavu.

sima

05.04.2019. 18:46

Ma svi se prave Englezii to je to,i na kraju ostadoše budale,ništa novo u Engleskoj.