OFANZIVA NA TRIPOLI: Oslobađanje grada od terorista, vojska uspostavila kontrolu na južnim i zapadnim prilazima

NovostiOnline

četvrtak, 04. 04. 2019. u 19:33

ОФАНЗИВА НА ТРИПОЛИ: Ослобађање града од терориста, војска успоставила контролу на јужним и западним прилазима

Foto Tanjug / AP

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio je svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli za „oslobađanja od terorista“
Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio je svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli za „oslobađanja od terorista“, prenosi televizija „Skaj njuz Arabija“.

Na snimku koji je emitovala televizija, libijski maršal poziva stanovnike Tripolija da „polože oružje i podignu belu zastavu“.

Haftar je naredio da se osigura bezbednost stranaca u Tripoliju i da se ne puca u civile.

„Ne pucajte u civile, u one koji su kod svojih kuća, koji su podigli belu zastavu. Ne dirajte strance, to su naši gosti. Moramo da im osiguramo zaštitu i bezbednost“, naglasio je Haftar u svom obraćanju.

Halifa Haftar Foto Tanjug / AP

Nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija, premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se u slučaju potrebe upotrebi sila, javio je libijski list „Marsad“, pozivajući se na dokumente koje je potpisao vrhovni komandant armije.

Prema tim dokumentima, Saradž je naredio da se „maksimalno poveća nivo borbene gotovosti“ i mobilišu jedinice vojske. On je takođe naredio da se „izvedu letovi i upotrebi sila kako bi se suprotstavili svima koji ugrožavaju živote civila i vitalnih objekata“.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2019. u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

04.04.2019. 21:30

Није ли тамо заваладао "мир и свеопште благостање", након што су их УСА/НАТО фашити "ослободили" пре неколико година?